Είναι ένας γλυκός χυλός με σιτάρι, ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα, που φτιάχνεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας την παραμονή της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας.
10'
προετοιμασία
50' βράσιμο
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 8 - 10Διαδικασία
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 3 λίτρα κρύο νερό να βράσει σε δυνατή φωτιά. Στραγγίζουμε το σιτάρι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Κατά τη διάρκεια του βρασμού ξαφρίζουμε καλά για περίπου 5 λεπτά.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά. Προσθέτουμε τις σταφίδες, το μέλι, την κανέλα και το ξύσμα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Σιγοβράζουμε για ακόμα 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το σιτάρι. Προσθέτουμε το διαλυμένο στο νερό κορν φλάουρ και ανακατεύουμε πολύ καλά για 3-5 λεπτά ακόμα, μέχρι να δέσει και να σχηματιστεί ένας υδαρής χυλός.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε σε ένα βαθύ μπολ. Σκορπίζουμε την καρυδόψιχα, το σουσάμι και αφήνουμε να κρυώσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 137.