«Παίρνετε 4 αυγά, κτυπάτε τ’ ασπράδια των εις πηκτόν αφρόν, αφού ρίψετε πρώτον ολίγον άλας και πιπέρι. Αλείφετε με βούτυρον μίαν στρογγυλή φόρμα. Χύνετε μέσα τα κτυπημένα ασπράδια και αφού τα απλώσητε καλά μ’ ένα μαχαίρι ανοίγετε τέσσαρα λακκάκια και τοποθετείτε εντός αυτών τους τέσσαρας κροκούς. Περιχύνετε τους κροκούς με κρέμα ή φρέσκο βούτυρο λιωμένο. Πασπαλίζετε το όλον με τυρί ελβετικό ή των Αγράφων τριμμένο. Αφήνετε το όλον εις τον φούρνον επί 8 λεπτά.» Περιοδικόν εργοχείρων και συρμών Η Φιλόκαλος Πηνελόπη, 5 Νοεμβρίου 1912

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣDeviled eggs – Αυγά με πικάντικη γέμισηΑυγά με πικάντικη γέμιση (Deviled eggs)

 

15' προετοιμασία
8' ψήσιμο
Σύνολο: 23'

Υλικά

Μερίδες: 2 (για ταψάκι με διάμετρο 22 εκ.)

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα αυγά α λα βενετσιάνα, πρώτα Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε καλά το ταψάκι μας.
  2. Ρίχνουμε αλατοπίπερο στα ασπράδια και τα χτυπάμε με το σύρμα ή το μίξερ χειρός σε μια σφιχτή μαρέγκα.
  3. Αδειάζουμε τη μαρέγκα στο βουτυρωμένο ταψί, το απλώνουμε ομοιόρφα και σχηματίζουμε 4 λακκάκια με την πίσω μεριά του κουταλιού.
  4. Ρίχνουμε σε κάθε λακκάκι από έναν κρόκο και αλατοπιπερώνουμε.
  5. Περιχύνουμε στους κρόκους το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.
  6. Ψήνουμε τα αυγά α λα βενετσιάνα για περίπου 7 - 8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η μαρέγκα και να λιώσει το τυρί.

Μυστικά

Αν θέλετε, αντί για βούτυρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στις συλλεκτικές εκδόσεις «Γυναίκα και Μαγειρική», μια συνεργασία του Γαστρονόμου και του περιοδικού ΓΥΝΑΙΚΑ.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών