ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑυγά ποσέ με σος BeaujolaisΑυγά ποσέ με σος Beaujolais
30' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 45'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για τα σπαράγγια

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

Αυγά ποσέ

  1. Για τα αυγά ποσέ, σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε 5-6 εκ. νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να κοχλάσει έντονα το νερό.
  2. Σβήνουμε τη φωτιά και προσεκτικά, αλλά γρήγορα, σπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην επιφάνεια του νερού.
  3. Σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε τα αυγά να μαγειρευτούν για περίπου 2-3 λεπτά ή μέχρι να σφίξει το ασπράδι τους.
  4. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας, να στεγνώσουν.
  5. Κόβουμε με ένα ψαλίδι τις «άτακτες» άκρες τους.

Σπαράγγια

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ και καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου ή ένα ρηχό ταψί.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα σπαράγγια με όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα απλώνουμε στο ταψί και ψήνουμε, στο ράφι ακριβώς κάτω από το γκριλ, για περίπου 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.

Σάλτσα

  1. Βάζουμε σε μπεν μαρί (δηλ. σε ένα ανοξείδωτο μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει απαλά) τους κρόκους με το κρασί και τους χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν.
  2. Ρίχνουμε πολύ αργά και σταδιακά το ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί και να γίνει κρεμώδης και παχύρρευστη η σάλτσα.
  3. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, το ξύσμα και όσο χυμό λεμονιού θέλουμε και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια σχετικά πηχτή σάλτσα.

Σερβίρισμα

  1. Μοιράζουμε τα σπαράγγια στα πιάτα, από πάνω βάζουμε το αυγό ποσέ, περιχύνουμε με όση σάλτσα θέλουμε και σερβίρουμε.
  2. Συνοδεύουμε τα αυγά ποσέ με ψητά σπαράγγια και σάλτσα «ολαντέζ» με ψωμί της αρεσκείας μας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 133.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Σπαράγγια

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών