Οι σαρδέλες τρώγονται με το κόκαλο και μπορείτε, μάλιστα, να τις σερβίρετε και σκέτες συνοδεία σαλάτας.

30' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Σάλατα 

Σάλτσα 

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στη λειτουργία του αέρα. Ψεκάζουμε ένα ταψί διαμέτρου 40 εκ. και ένα μικρότερο (για τα κρουτόν) με ελάχιστο λάδι. Τρίβουμε με το σκόρδο και τα δύο ταψιά.
  2. Καθαρίζουμε τις σαρδέλες από κεφάλια και εντόσθια (δεν τις φιλετάρουμε), τις ξεπλένουμε γρήγορα μία-μία σε τρεχούμενο νερό και τις στεγνώνουμε καλά σε χαρτί κουζίνας. Τρίβουμε καλά με το σκόρδο ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τη μουστάρδα και τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τις σαρδέλες. Ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά από το μείγμα και τις βάζουμε στο ταψί σε μία στρώση, σε μικρή απόσταση τη μία από την άλλη.
  3. Βάζουμε τους κύβους ψωμιού στο άλλο ταψί. Ψήνουμε τα κρουτόν για 7 λεπτά και τις σαρδέλες για 15 λεπτά, αν είναι μικρές, ή το πολύ 20 λεπτά, αν είναι μεγάλες.
  4. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τη σάλτσα. Ανακατεύουμε τη μισή σάλτσα με το μαρούλι και το τυρί. ∆οκιμάζουμε αν θέλει αλάτι. Σκορπίζουμε τα κρουτόν και ανακατεύουμε ελαφρώς. Σερβίρουμε αμέσως με τις σαρδέλες και την υπόλοιπη σάλτσα.
  5. Λίγα λόγια από τη σεφ: Η μεγάλη ποσότητα των μπαχαρικών, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα υλικά και το ψήσιμο, έχει ως αποτέλεσμα οι σαρδέλες να γίνουν τραγανές και να αποκτήσουν κάπως τη γεύση του πανέ! Δεν χρειάζονται αλάτι, γι’ αυτό δεν το γράφω στη συνταγή.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών