1 ώρα και 30'
προετοιμασία
1 ώρα και 15' ψήσιμο
13 ώρες και 30'
αναμονή
Σύνολο: 16 ώρες και 15'
Υλικά
Μερίδες: 8Για τη βάση
Για τη γέμιση τυριού
Για τη μους λευκής σοκολάτας
Για τα ζαχαρωμένα μύρτιλα
Διαδικασία
Ζαχαρωμένα μύρτιλα (τα ετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδυ)
- Για το cheesecake με μους λευκής σοκολάτας και ζαχαρωμένα μύρτιλα, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μικρή κατσαρόλα, τη 1 1⁄2 κούπα ζάχαρη με το νερό σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας αργά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα μύρτιλα και ανακατεύουμε καλά.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της ή με ένα πανί και αφήνουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ.
- Την επομένη στραγγίζουμε τα μύρτιλα.
- Σε ένα ταψάκι σκορπίζουμε το 1/2 φλιτζάνι επιπλέον ζάχαρη.
- Ρίχνουμε και τα στραγγισμένα μύρτιλα και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν καλά με τη ζάχαρη.
- Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να σερβίρουμε.
Βάση
- Ακουμπάμε ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. σε τρία κομμάτια αλουμινόχαρτο και το τυλίγουμε σφιχτά γύρω από το τσέρκι, φτάνοντας περίπου μέχρι τα μισά του ύψους τους (έτσι σχηματίσουμε έναν πυθμένα).
- Ακουμπάμε το τσέρκι σε ένα ρηχό ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τριμμένα μπισκότα, το βούτυρο, τη βανίλια και τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμο.
- Αδειάζουμε το μείγμα της βάσης στο τσέρκι και φροντίζουμε να το απλώσουμε και στα τοιχώματα του σκεύους, φτάνοντας μέχρι τη μέση τους.
- Ισιώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα με τον πάτο ενός ποτηριού.
- Απλώνουμε στο μείγμα τη μισή μαρμελάδα.
- Αφήνουμε τη βάση κατά μέρος.
Γέμιση τυριού + Ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
- Χτυπάμε με το μίξερ το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το γιαούρτι και χτυπάμε για λίγο ακόμη, μέχρι να αναμειχθούν.
- Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα, ρίχνουμε το κορν φλάουρ και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
- Τέλος, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα. Αν χρειαστεί, σπρώχνουμε προς τα κάτω με μια ελαστική σπάτουλα όσο από το μείγμα έχει κολλήσει στα τοιχώματα του κάδου.
- Αδειάζουμε το μείγμα τυριού στο τσέρκι, πάνω στη μαρμελάδα.
- Βάζουμε το τσέρκι μέσα σε ένα μεγαλύτερο, βαθύ ταψί, στο οποίο προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι η στάθμη του να φτάσει ως τη μέση των τοιχωμάτων του σκεύους.
- Ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά.
- Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε μισάνοιχτη την πόρτα του, χωρίς να βγάλουμε από μέσα το ταψί με το τσέρκι. Αφήνουμε για 10 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε, βγάζουμε το τσέρκι από το ταψί και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.
- Αφήνουμε το cheesecake να κρυώσει για 20 λεπτά ακόμα.
- Το ξεφορμάρουμε περνώντας ένα μαχαίρι ανάμεσα στο γλυκό και στα τοιχώματα του σκεύους, για να ξεκολλήσει, και αφαιρούμε το τσέρκι.
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για 1 ώρα.
- Αλείφουμε την επιφάνειά του με την υπόλοιπη μαρμελάδα
- Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες, μέχρι να σφίξει εντελώς.
Μους λευκής σοκολάτας
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, δηλαδή την ανακατεύουμε σε ένα ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό. Φροντίζουμε να μην ακουμπά ο πυθμένας του μπολ στην επιφάνεια του νερού.
- Εναλλακτικά, τη λιώνουμε σε μπεν μαρί, στα 600 W, με συχνά διαλείμματα για ανακάτεμα.
- Αποσύρουμε από το μπεν μαρί και αφήνουμε τη σοκολάτα να κρυώσει ελαφρά.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός το τυρί κρέμα μέχρι να αφρατέψει καλά και προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά.
- Σε καθαρό μπολ (και με καθαρά και στεγνά τα χτυπητήρια του μίξερ) χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να φτιάξουμε μια αφράτη σαντιγί.
- Προσθέτουμε το μείγμα τυριού-σοκολάτας, ανακατεύοντας καλά μέχρι να το ενσωματώσουμε.
Συναρμολόγηση
- Βγάζουμε το cheesecake από το ψυγείο και αφαιρούμε τη διάφανη μεμβράνη.
- Απλώνουμε τη μισή μους στην επιφάνεια του γλυκού, πάνω στη μαρμελάδα (είναι κρύα και δεν διαλύεται).
- Βάζουμε την υπόλοιπη μους σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και προσαρμόζουμε μύτη-αστέρι.
- Φτιάχνουμε ροζέτες με τη μους στην περιφέρεια του γλυκού.
- Διακοσμούμε το cheesecake με τα ζαχαρωμένα μύρτιλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.