ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧοχλιοί μπουμπουριστοί του ΑλέκουΧοχλιοί μπουμπουριστοί του Αλέκου

Ένα αριστουργηματικής νοστιμιάς πιάτο που δοκιμάσαμε στο οδοιπορικό μας στα καφενεία της Κρήτης, με θερινούς χοχλιούς, που θεωρούνται οι γευστικότεροι.

40' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τους χοχλιούς λαδερούς και σκορδάτους, με βλίτα και κολοκυθοανθούς ξεκινάμε πλένοντας τα σαλιγκάρια με άφθονο νερό και με ένα μαχαίρι καθαρίζουμε το κέλυφός τους από τυχόν υπολείμματα.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με ζεστό νερό βάζουμε τα σαλιγκάρια και τα αφήνουμε λίγο στην άκρη. Όσα επιπλέουν χωρίς να έχουν βγάλει το σώμα τους τα απομακρύνουμε και τα πετάμε, αφού σημαίνει πως είναι ήδη νεκρά και άρα ακατάλληλα για κατανάλωση. Στραγγίζουμε τα υπόλοιπα, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό που να τα καλύψει καλά και 1/2 φλιτζ. τσαγιού αλάτι.
  3. Τα αφήνουμε να πάρουν μια-δυο βράσεις για 5-10 λεπτά σε δυνατή φωτιά και τα στραγγίζουμε.
  4. Τα βάζουμε όπως είναι καυτά μέσα σε μια λεκάνη ή σε μεγάλο μπολ κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό.
  5. Παίρνουμε όσα χωράνε στη φούχτα μας και τα τρίβουμε κάτω από το τρεχούμενο νερό με τα δυο μας χέρια. Με τον τρόπο αυτόν απομακρύνεται εύκολα η λεπτή μεμβράνη που φράσσει το άνοιγμα στο κέλυφός τους. Τα ξεπλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
  6. Στην ίδια κατσαρόλα όπου τα βράσαμε, καλά πλυμένη και στεγνή, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τσιγαρίζουμε τα σαλιγκάρια για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά για να λαδωθούν παντού.
  7. Προσθέτουμε τα βλίτα, τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά), το σκόρδο και τους ανθούς και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, μέχρι τα βλίτα να χάσουν τον όγκο τους.
  8. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τον μαϊντανό και τον άνηθο και ανακατεύουμε. Δεν προσθέτουμε νερό, το φαγητό θα μαγειρευτεί στα υγρά που θα βγάλουν τα υλικά, ιδιαίτερα τα βλίτα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα σαλιγκάρια.
  9. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε αλάτι και άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.

Άρθρα και Συνταγές με Βλίτα

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκυθάκια

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών