Το αντίπαλον δέος των μπουμπουριστών χοχλιών είναι αυτή η καλοκαιρινή εκδοχή με τα πράσινα του θέρους. Μπόλικο ψωμί να έχετε κόψει, γιατί τα ζουμιά του φαγητού δεν περιγράφονται με λόγια.
Για να φτιάξουμε χοχλιούς με βλίτα και κολοκυθάκια, ξεκινάμε βάζοντας τους χοχλιούς σε ένα μπολ με χλιαρό νερό και τους αφήνουμε να μαλακώσουν οι μεμβράνες τους για περίπου μισή ώρα.
Αφαιρούμε με μαχαίρι τις μεμβράνες, τους αλατίζουμε καλά για να βγάλουν τα σάλια τους και ξεπλένουμε με χλιαρό νερό για να φύγουν όλα τα σάλια.
Βράζουμε τα βλίτα σε άφθονο βραστό νερό για 5 λεπτά. Τα στραγγίζουμε καλά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε τους χοχλιούς για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τα λαχανικά και τον μάραθο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμη.
Προσθέτουμε τα βλίτα, τις ντομάτες, τον πελτέ και αλάτι. Μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.