20'
προετοιμασία
13' ψήσιμο
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 33'
Υλικά
Τεμάχια: 8Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά, το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι, το κύμινο, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και το αυγό και τα ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας.
- Σκεπάζουμε το μπολ ή τη λεκάνη με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε το μείγμα για 1 ώρα στο ψυγείο, για να αναμειχθούν τα αρώματα και παράλληλα να σφίξει το μείγμα και να πλάθεται εύκολα.
- Προθερμαίνουμε το γκριλ στην πιο υψηλή θερμοκρασία.
- Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο και πλάθουμε 8 μεγάλους κεφτέδες.
- Στη συνέχεια τους πλάθουμε με τις παλάμες μας για να γίνουν μακρόστενοι, στο κλασικό σχήμα του κεμπάπ, γύρω από μεταλλικά κατά προτίμηση σουβλάκια.
- Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε τα σουβλάκια εκεί, το ένα δίπλα στο άλλο.
- Τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 8 - 10 λεπτά συνολικά στη δεύτερη σκάλα από πάνω, γυρίζοντάς τα τακτικά για να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Στο χρόνο αυτό και σε δυνατό γκριλ, τα κεμπάπ γίνονται πολύ ρόδινα και τραγανά εξωτερικά, ενώ στο εσωτερικό παραμένουν αρκετά ζουμερά.
Σερβίρισμα
- Μοιράζουμε τις πίτες στα πιάτα.
- Σε κάθε πίτα μοιράζουμε φέτες ντομάτας, κρεμμύδι και μαϊντανό και πασπαλίζουμε με αλάτι (κατά προτίμηση ανθό αλατιού).
- Βάζουμε από ένα κεμπάπ σε κάθε πίτα και σερβίρουμε.
Μυστικά
* Για το χοιρινό κιμά, ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας ετοιμάσει μείγμα κατά 3/4 από σπάλα και κατά 1/4 από λαιμό, που είναι λιπαρός και δίνει ζουμερό κιμά - επίσης ζητάμε να μας τον αλέσει 2 φορές.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 50.