ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧαλκιδικιώτικο χοιρινό με δαμάσκηνα, πορτοκάλι και μπαχαρικά στη γάστραΧοιρινό με δαμάσκηνα και πορτοκάλι στη γάστρα Μια συνταγή που αργοψήνουν στην Κληματαριά σε χειροποίητες γάστρες που έχουν μαστορέψει οι ιδιοκτήτες. Η Μαρία Σώτου, μία εκ των ιδιοκτητών, προτείνει, προαιρετικά, να μπήξουμε μικρά κομμάτια από κυδώνι μαζί με τα σκόρδα στη σάρκα του χοιρινού, γιατί αυτό, λέει, θα προσδώσει γλυκόξινη νοστιμιά. Ιδανικά προετοιμάζουμε το φαγητό από την προηγούμενη μέρα και το αφήνουμε στο ψυγείο, για να μαριναριστεί πριν το ψήσουμε.

30' προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
1 ημέρα αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 3 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Για τη χοιρινή σπάλα με ντομάτα και γραβιέρα στη γάστρα ξεκινάμε και βάζουμε στη γάστρα ή σε ταψί το ελαιόλαδο και τις πατάτες, μαζί με αλατοπίπερο, τη μισή ρίγανη, τον μισό κουρκουμά και τα δαφνόφυλλα. Τα ανακατεύουμε καλά.
  2. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε την μπίρα, τον χυμό από τα λεμόνια, τη μουστάρδα και την ντομάτα κονκασέ.
  3. Τα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το μισό μείγμα στις πατάτες και ανακατεύουμε καλά.
  4. Σε μικρότερο μπολ αναμειγνύουμε τα σκόρδα με μπόλικο αλατοπίπερο.
  5. Ανοίγουμε τη σπάλα με ένα μαχαίρι στη μέση, για να ψηθεί πιο εύκολα, και την τοποθετούμε μέσα στο σκεύος ανάμεσα στις πατάτες.
  6. Τρυπάμε με ένα μαχαιράκι τη σπάλα σε διάφορα σημεία και μπήγουμε μέσα τα αλατοπιπερωμένα σκόρδα.
  7. Περιχύνουμε τη σπάλα με το υπόλοιπο μείγμα της μπίρας, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον υπόλοιπο κουρκουμά, τη ρίγανη, το κύμινο και το κάρι.
  8. Αραδιάζουμε τα κυβάκια του τυριού σε διάφορα σημεία της γάστρας, ανάμεσα στις πατάτες και στη σπάλα.
  9. Στρώνουμε από πάνω τις ροδέλες της ντομάτας και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την τριμμένη γραβιέρα.
  10. Αν έχουμε γάστρα, κλείνουμε το καπάκι κι αν κάνουμε το φαγητό σε ταψί, τότε σκεπάζουμε με λαδόκολλα.
  11. Ψήνουμε αρχικά σε δυνατό φούρνο στους 250°C για μισή ώρα και μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C, και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για περίπου 2 ώρες.
  12. Στη 1 1⁄2 ώρα ελέγχουμε πόσο έχει μαλακώσει το κρέας και, αν χρειάζεται να ροδίσει, το ψήνουμε για την υπόλοιπη μισή ώρα ξεσκέπαστο.

Στο ποτήρι μας : Φρουτώδη Αγιωργίτικα και Merlot, αλλά και βαρελάτα Chardonnay.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 167.

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών