Το μόνο «κουραστικό» σε αυτή τη συνταγή είναι να κάνουμε χώρο στο ψυγείο για να αφήσουμε το μπούτι στην άλμη, να αρωματιστεί. Τα υπόλοιπα είναι παιχνιδάκι!

20' προετοιμασία
3 ώρες και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 40 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για την άλμη

Διαδικασία

  1. Βράζουμε τα υλικά για την άλμη για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
  2. Αποσύρουμε και αφήνουμε την άλμη να κρυώσει.
  3. Βάζουμε σε μια λεκάνη το χοιρινό μπούτι και το περιχύνουμε με την άλμη.
  4. Το καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ.
  5. Βγάζουμε το κρέας από την άλμη και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
  6. Απλώνουμε τα λαχανικά και το σκόρδο στον πυθμένα μιας μεγάλης γάστρας και βάζουμε από πάνω το μπούτι.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C.
  8. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό, το κρασί, 500 ml νερό, το θυμάρι και τους κόκκους πιπεριού και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 3-5 λεπτά, μέχρι να κοχλάσουν.
  9. Περιχύνουμε το μπούτι και τα λαχανικά, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 3 ώρες.
  10. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά, περιχύνοντας κάθε 5 λεπτά το μπούτι με τα υγρά του ταψιού.
  11. Ξεφουρνίζουμε και μεταφέρουμε το μπούτι σε ξύλο κοπής.
  12. Αφαιρούμε τα σκόρδα και αδειάζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και τα υγρά του ταψιού σε πολυκόφτη.
  13. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών