
20'
προετοιμασία
3 ώρες και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 40'
Υλικά
Μερίδες: 6-8Για την άλμη
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το χοιρινό μπούτι σε άλμη και σάλτσα εσπεριδοειδών, ξεκινάμε βράζοντας τα υλικά για την άλμη για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
- Αποσύρουμε και αφήνουμε την άλμη να κρυώσει.
- Βάζουμε σε μια λεκάνη το χοιρινό μπούτι και το περιχύνουμε με την άλμη.
- Το καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ.
- Βγάζουμε το κρέας από την άλμη και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
- Απλώνουμε τα λαχανικά και το σκόρδο στον πυθμένα μιας μεγάλης γάστρας και βάζουμε από πάνω το μπούτι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό, το κρασί, 500 ml νερό, το θυμάρι και τους κόκκους πιπεριού και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 3-5 λεπτά, μέχρι να κοχλάσουν.
- Περιχύνουμε το μπούτι και τα λαχανικά, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 3 ώρες.
- Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά, περιχύνοντας κάθε 5 λεπτά το μπούτι με τα υγρά του ταψιού.
- Ξεφουρνίζουμε και μεταφέρουμε το μπούτι σε ξύλο κοπής.
- Αφαιρούμε τα σκόρδα και αδειάζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και τα υγρά του ταψιού σε πολυκόφτη.
- Προσθέτουμε τη μουστάρδα και τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 137.