ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡολό κόκορα με σάλτσα από αρωματικό ζωμόΡολό κόκορα με σάλτσα από αρωματικό ζωμό
20' προετοιμασία
3 ώρες και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για την άλμη

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το χοιρινό μπούτι σε άλμη και σάλτσα εσπεριδοειδών, ξεκινάμε βράζοντας τα υλικά για την άλμη για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
  2. Αποσύρουμε και αφήνουμε την άλμη να κρυώσει.
  3. Βάζουμε σε μια λεκάνη το χοιρινό μπούτι και το περιχύνουμε με την άλμη.
  4. Το καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ.
  5. Βγάζουμε το κρέας από την άλμη και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
  6. Απλώνουμε τα λαχανικά και το σκόρδο στον πυθμένα μιας μεγάλης γάστρας και βάζουμε από πάνω το μπούτι.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C.
  8. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό, το κρασί, 500 ml νερό, το θυμάρι και τους κόκκους πιπεριού και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 3-5 λεπτά, μέχρι να κοχλάσουν.
  9. Περιχύνουμε το μπούτι και τα λαχανικά, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 3 ώρες.
  10. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά, περιχύνοντας κάθε 5 λεπτά το μπούτι με τα υγρά του ταψιού.
  11. Ξεφουρνίζουμε και μεταφέρουμε το μπούτι σε ξύλο κοπής.
  12. Αφαιρούμε τα σκόρδα και αδειάζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και τα υγρά του ταψιού σε πολυκόφτη.
  13. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 140.

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Πορτοκάλι

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών