ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧοιρινό ρολό με πορτοκάλι και μπίραΧοιρινό ρολό με πορτοκάλι και μπίρα
45' προετοιμασία
2 ώρες ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 45'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για την κρέμα δαμάσκηνου - γραβιέρας

Για το κρέας

Για το ταψί

Διαδικασία

Κρέμα δαμάσκηνου - γραβιέρας

  1. Για να φτιάξουμε το χοιρινό ρολό γεμιστό με εύκολη κρέμα δαμάσκηνου - γραβιέρας ξεκινάμε φτιάχνοντας την κρέμα και πολτοποιούμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά για την κρέμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα λείο και πυκνό.
  2. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.

Ρολό

  1. Χαράσσουμε το ανοιγμένο κομμάτι κρέας σε διάφορα σημεία και πασπαλίζουμε και από τις δύο πλευρές με χοντρό αλάτι και πιπέρι. Τρίβουμε με τις παλάμες μας για να απορροφηθούν καλύτερα τα αρτύματα αυτά και απλώνουμε το ρολό σε καθαρή επιφάνεια.
  2. Απλώνουμε την κρέμα που ετοιμάσαμε σε όλη την επιφάνεια του κρέατος, αφήνοντας ένα κενό 1 εκ. γύρω γύρω.
  3. Τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό και δένουμε σφιχτά με σπάγκο, σε πυκνά διαστήματα.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  5. Σε ένα ταψί ρίχνουμε το λάδι το κρασί και το νερό και το τοποθετούμε στο πιο χαμηλό ράφι του φούρνου.
  6. Ακουμπάμε το ρολό σε μια λαδωμένη σχάρα και την προσαρμόζουμε μία θέση πάνω από το ταψί. Ψήνουμε για 2 ώρες, μέχρι το ρολό να ψηθεί μέχρι μέσα και να ροδίσει ωραία εξωτερικά.
  7. Βγάζουμε το ρολό από τον φούρνο, το αφήνουμε σε ξύλο κοπής για 10 λεπτά για να ξεκουραστεί και αφαιρούμε προσεκτικά τους σπάγκους.
  8. Σουρώνουμε τα υγρά του ταψιού σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να δέσουν ελαφρώς και να σχηματιστεί μια ελαφριά σάλτσα.
  9. Κόβουμε το χοιρινό ρολό σε φέτες, σερβίρουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Μια καλή Νεμέα, όχι πολύ φρέσκια, ένα αρωματικό Merlot αλλά και ένα χαρμάνι με βάση το Ξινόμαυρο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 177.

Άρθρα και Συνταγές με Δαμάσκηνα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών