ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧοιρινό μπούτι με πορτοκάλι και πουρέ κυδωνιού από την ΠελοπόννησοΧοιρινό μπούτι με πορτοκάλι και πουρέ κυδωνιού
40' προετοιμασία
2 ώρες και 10' μαγείρεμα
8 ώρες και 30' αναμονή
Σύνολο: 11 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε χοιρινό ρολό με πορτοκάλι και μπίρα, αρχικά τρίβουμε το χοιρικό με το σκόρδο και το βάζουμε σε ένα σκεύος που ίσα να το χωράει.
  2. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το θυμάρι, τη μισή μπίρα, το πορτοκάλι και το χοντρό αλάτι.
  3. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ να μαριναριστεί. Το γυρνάμε όσο πιο συχνά μπορούμε, να μαριναριστεί ομοιόμορφα.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  5. Στραγγίζουμε το χοιρινό (κρατάμε το πορτοκάλι), το σκουπίζουμε καλά και το ροδίζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, στο λάδι. Θέλει ένα 10 λεπτο για να ροδίσει ομοιόμορφα.
  6. Το μεταφέρουμε σε μέτρια γάστρα και προσθέτουμε την υπόλοιπη μπίρα, το μέλι, τα δαφνόφυλλα, το πορτοκάλι, πιπέρι και όσο ζωμό κρέατος χρειάζεται για να μισοσκεπαστεί το χοιρινό.
  7. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να γίνει το χοιρινό.
  8. Μπήγουμε ένα θερμόμετρο στο ψαχνό σε βάθος: πρέπει να έχει φτάσει τους 65° C. Διαφορετικά, κόβουμε λίγο σε ένα σημείο και ελέγχουμε: δεν πειράζει αν έχει μια απαλή ροζ γυαλάδα το ψαχνό, αρκεί να μην υπάρχει ζωντανό αίμα.
  9. Ξεφουρνίζουμε το χοιρινό, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το διατηρούμε ζεστό.
  10. Σουρώνουμε το ζουμί του χοιρινού σε ένα στενό δοχείο που βάζουμε στην κατάψυξη για 20 – 30 λεπτά ή μέχρι να παγώσει στην επιφάνεια το λίπος το οποίο αφαιρούμε με κουτάλι.
  11. Χτυπάμε στον πολυκόφτη το καρότο με το ζουμί του χοιρινού.
  12. Μεταφέρουμε το όλον σε κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος της σάλτσας και να δέσει.
  13. Διορθώνουμε τη γεύση προσθέτοντας όση μουστάρδα επιθυμούμε και αλατοπίπερο.
  14. Στο τέλος, ρίχνουμε το θυμάρι.
  15. Αφαιρούμε τους σπάγκους και κόβουμε το χοιρινό σε φέτες.
  16. Σερβίρουμε, το χοιρινό ρολό με πορτοκάλι και μπίρα, με τη σάλτσα και ρύζι γιασεμιού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 117.

Άρθρα και Συνταγές με Μέλι

Άρθρα και Συνταγές με Πορτοκάλι

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT