ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧούμους με ψητές πιπεριές και καβουρδισμένο καρύδιΧούμους με ψητές πιπεριές και καβουρδισμένο καρύδι
15' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το χούμους με λιαστές ντομάτες, ρόκα και αραβικές πίτες στραγγίζουμε τα ρεβύθια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 3 φλιτζάνια κρύο νερό, σε δυνατή φωτιά.
  2. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να γίνουν.
  3. Προς το τέλος, προσθέτουμε αλάτι.
  4. Τα σουρώνουμε, φροντίζοντας να κρατήσουμε 1/2 φλιτζάνι από το νερό του βρασίματος.
  5. Πολτοποιούμε τα ρεβίθια με το σκόρδο, το κύμινο και το πιπέρι στον πολτοποιητή.
  6. Αν ο πολτός είναι πολύ σφιχτός, προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε.
  7. Μόλις ο πολτός γίνει λείος, προσθέτουμε το ταχίνι και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 30 δευτερόλεπτα.
  8. Προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού και χτυπάμε για ακόμα λίγο.
  9. Δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε, αν χρειάζεται.
  10. Το χούμους διατηρείται σε κλειστό δοχείο για 3 - 4 ημέρες στο ψυγείο.

Σερβίρισμα

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C.
  2. Ψήνουμε τις αραβικές πίτες στη σχάρα, στο μεσαίο ράφι, για 15 λεπτά, μέχρι να σκληρύνουν και να γίνουν τραγανές.
  3. Οταν κρυώσουν, τις σπάμε σε μεγάλα ακανόνιστα κομμάτια.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε ελαφρώς το λάδι με το ξίδι.
  5. Ρίχνουμε στο μπολ τη χοντροκομμένη ρόκα, ανακατεύουμε να βραχεί παντού με το λαδόξιδο, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι (αν το χρησιμοποιήσουμε).
  6. Βάζουμε το χούμους σε ένα μπολ και στο κέντρο βάζουμε τις λιαστές ντομάτες.
  7. Τακτοποιούμε τις αραβικές πίτες σε μια μεγάλη πιατέλα και δίπλα βάζουμε τη ρόκα και το μπολ με το χούμους.

Μυστικά

Το χούμους είναι πουρές ρεβυθιών με ταχίνι, που συνηθίζεται πολύ στη Μέση Ανατολή. Τρώγεται ως άλειμμα ή ως ντιπ συνοδεία αραβικών πιτών. Το κύμινο είναι το κλασικό μπαχαρικό που χρησιμοποιείται - αν παρόλα θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, χρησιμοποιήστε κόλιανδρο ξερό σε σκόνη ή μαραθόσπορο κοπανισμένο καλά, με διαφορετικά γευστικά αποτελέσματα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 46.

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Ρεβύθια

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών