Είναι εξαιρετικά απλά και νόστιμα χριστουγεννιάτικα μπισκότα μπαχαρικών, γύρω από τα οποία υφαίνεται ένα πυκνό σύννεφο ασάφειας. Οι Ολλανδοί (που τα λένε speculaas) ισχυρίζονται πως η συνταγή είναι ολλανδική, του 17ου αιώνα, εποχή που ήταν στο απόγειό του το εμπόριο μπαχαρικών της Ολλανδικής Εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών. Οι Βέλγοι (που τα λένε speculoos) επιμένουν πως η συνταγή ανήκει στον Βέλγο ζαχαροπλάστη από τη Φλάνδρα Antonie Deplee, ο οποίος την κατοχύρωσε το 1870 και ξεκίνησε έκτοτε επίσημα η παραγωγή τους στο Βέλγιο.
Τα βασικά υλικά των speculoos είναι καστανή ζάχαρη, αυγά, βούτυρο και αλεύρι. Περιέχουν επίσης μπαχαρικά, πάντα κανέλα και συνδυασμούς άλλων, όπως μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, τζίντζερ, λευκό πιπέρι, κακουλέ. Το χαρακτηριστικό τους είναι πως, πριν τα ψήσουν, τα πιέζουν σε ειδικές ξύλινες πρέσες για να τους δώσουν το σχήμα του Αγίου Νικολάου και άλλα σχήματα. Άλλωστε από τις 6 Δεκεμβρίου, που είναι η γιορτή του Αγίου, ξεκινά η μαζική παραγωγή τους και συνεχίζεται μέχρι και τα Χριστούγεννα.