ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣGingerbread cookiesGingerbread cookies

Είναι εξαιρετικά απλά και νόστιμα χριστουγεννιάτικα μπισκότα μπαχαρικών, γύρω από τα οποία υφαίνεται ένα πυκνό σύννεφο ασάφειας. Οι Ολλανδοί (που τα λένε speculaas) ισχυρίζονται πως η συνταγή είναι ολλανδική, του 17ου αιώνα, εποχή που ήταν στο απόγειό του το εμπόριο μπαχαρικών της Ολλανδικής Εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών. Οι Βέλγοι (που τα λένε speculoos) επιμένουν πως η συνταγή ανήκει στον Βέλγο ζαχαροπλάστη από τη Φλάνδρα Antonie Deplee, ο οποίος την κατοχύρωσε το 1870 και ξεκίνησε έκτοτε επίσημα η παραγωγή τους στο Βέλγιο.

Τα βασικά υλικά των speculoos είναι καστανή ζάχαρη, αυγά, βούτυρο και αλεύρι. Περιέχουν επίσης μπαχαρικά, πάντα κανέλα και συνδυασμούς άλλων, όπως μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, τζίντζερ, λευκό πιπέρι, κακουλέ. Το χαρακτηριστικό τους είναι πως, πριν τα ψήσουν, τα πιέζουν σε ειδικές ξύλινες πρέσες για να τους δώσουν το σχήμα του Αγίου Νικολάου και άλλα σχήματα. Άλλωστε από τις 6 Δεκεμβρίου, που είναι η γιορτή του Αγίου, ξεκινά η μαζική παραγωγή τους και συνεχίζεται μέχρι και τα Χριστούγεννα.

30' προετοιμασία
13' ψήσιμο
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 43'

Υλικά

Βάρος: περίπου 600 γρ.

Για το μείγμα μπαχαρικών

Για τα μπισκότα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε speculoos, ξεκινάμε ανακατεύοντας όλα τα μπαχαρικά σε ένα μπολάκι.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
  3. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το μαλακωμένο βούτυρο, τις ζάχαρες και 3 1⁄2 κουτ. γλυκού από το μείγμα μπαχαρικών και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα ή με μαρίζ μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές κρεμώδες μείγμα.
  4. Ρίχνουμε και το αυγό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να ενσωματωθεί.
  5. Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού στο μπολ με το μείγμα βουτύρου και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
  6. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο 2-4 ώρες.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C στη λειτουργία του αέρα και καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
  8. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 0,5 εκ.
  9. Την κόβουμε με μαχαίρι σε τετράγωνα κομμάτια. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε κουπάτ σε σχήματα της αρεσκείας μας. Τακτοποιούμε τα μπισκότα στο ταψί.
  10. Ψήνουμε για περίπου 12-14 λεπτά, μέχρι να σφίξουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο του Γαστρονόμου με τίτλο «Τα γλυκά των Χριστουγέννων»

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Βούτυρο

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών