ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧταπόδι με παντζάρια στην κατσαρόλαΧταπόδι με παντζάρια στην κατσαρόλα
20' προετοιμασία
2 ώρες και 40' ψήσιμο
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το χταπόδι με λαχανικά στη γάστρα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
  2. Πλένουμε και στεγνώνουμε το χταπόδι, το βάζουμε ολόκληρο σε γάστρα (ή σε βαθύ και ευρύχωρο ταψί) και σκεπάζουμε με καπάκι (ή καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα και από πάνω σφιχτά με αλουμινόχαρτο).
  3. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά – το χταπόδι θα βγάλει τα υγρά του και δεν χρειάζεται να προσθέσουμε επιπλέον.
  4. Το ξεφουρνίζουμε (αφήνουμε στην άκρη τη γάστρα με τα υγρά του ψησίματος) και όταν κρυώσει λίγο, το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
  5. Τα βάζουμε πάλι στη γάστρα και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τον δυόσμο.
  6. Σκεπάζουμε ξανά το σκεύος με τον ίδιο τρόπο όπως και πριν.
  7. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150°C
  8. Ψήνουμε το φαγητό για 2 ώρες, μέχρι το χταπόδι να μαλακώσει και να μελώσει.
  9. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το φαγητό να γίνει χλιαρό και ραντίζουμε με το επιπλέον ελαιόλαδο.
  10. Πασπαλίζουμε με τον δυόσμο και σερβίρουμε μαζί με φάβα και φέτες ψωμιού φρυγανισμένες, ραντισμένες με ελαιόλαδο και πασπαλισμένες με ξερή ρίγανη.

Στο ποτήρι μας : Το ούζο που βάλαμε στο μαγείρεμα!

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Χταπόδι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών