ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοκτέιλ Breakfast MartiniΚοκτέιλ Breakfast Martini

Μια φορά κι έναν καιρό, κάπου στα τέλη του 19ου αιώνα, εντοπίζεται η πρώτη συνταγή για μαρτίνι και ονομάζεται μαρτίνεζ. Εκτός από τζιν και βερμούτ, περιέχει και κουαντρό. Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το μαρτίνεζ δίνει τη θέση του στο μαρτίνι. Η συνταγή, βέβαια, έχει ήδη αλλάξει. Το ποτό έχει εξελιχθεί πλέον σε ένα κοκτέιλ πολύ σοφιστικέ και τολμηρό, αφού συνδυάζει δύο βερμούτ – και γλυκό, και ξηρό.

Σε αντίθεση με τη γοητευτική «επιθετικότητα» του extra dry martini που πίνουμε σήμερα, εκείνη η συνταγή ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και σας προτείνω να τη δοκιμάσετε. Οι αναλογίες είναι: 1/2 μεζούρα γλυκό βερμούτ, 1/2 μεζούρα ξηρό βερμούτ, 1½ μεζούρα τζιν και 1 σταγόνα αγκοστούρα. «Δεν θα σου αρέσει· είναι γλυκό και υπέροχο!» έλεγε στον διάσημο Αμερικανό συγγραφέα Σκοτ Φιτζέραλντ η σύζυγός του Ζέλντα. «Θα μου αρέσει γιατί σου μοιάζει», απαντούσε εκείνος. Σιγά-σιγά η αγκοστούρα και το γλυκό βερμούτ εξαφανίστηκαν, ίσως γιατί εξαφανίστηκαν και οι άντρες τύπου Φιτζέραλντ. Όλοι το παίζουν σκληροί πια…

Το dry martini λατρεύτηκε από πολιτικούς, συγγραφείς και σκηνοθέτες. Ο Χεμινγουέι το συμπεριέλαβε στο μυθιστόρημά του «Αποχαιρετισμός στα όπλα». Ο Ιαν Φλέμιγκ, διά στόματος Τζέιμς Μποντ φυσικά, δηλώνει στο «Καζινό Ρουαγιάλ»: «Πίνω μόνο ένα ποτό πριν από το δείπνο, αλλά θέλω να είναι πολύ μεγάλο, πολύ δυνατό και πολύ καλά φτιαγμένο…». Και, οπωσδήποτε, shaken not stirred!

Ο πρόεδρος Ρούσβελτ ήταν εκείνος που έδωσε στον Στάλιν να δοκιμάσει το πρώτο martini της ζωής του, αλλά κατά κοινή ομολογία έφτιαχνε τα χειρότερα dry martini… Ο γερός πότης Ουίνστον Τσόρτσιλ το έπινε τόσο dry που αρκούσε, όπως έλεγε ο ίδιος, να περάσει την μπουκάλα του βερμούτ πάνω από το σέικερ ή απλώς να κοιτάει προς την κατεύθυνση της Γαλλίας (το σωστό μαρτίνι γίνεται με γαλλικό βερμούτ Noilly Prat) την ώρα που το ανακάτευε. Οσο για τον Ισπανό σκηνοθέτη Λουίς Μπουνιουέλ; «Για να προκαλέσεις ή να συντηρήσεις την έμπνευση, χρειάζεσαι εγγλέζικο τζιν, κατά προτίμηση με τη μορφή ενός dry martini», έγραψε στο βιβλίο του «Η τελευταία πνοή» (My last sigh, 1983)…

 

 

5' προετοιμασία
Σύνολο: 5'

Υλικά

Μερίδες: 1 ποτήρι για το κάθε ποτό

Η κλασική extra dry συνταγή

Η συνταγή του James Bond

Μαρτίνι μήλου με θυμάρι (Apple and Thyme Martini) για 2 κοκτέιλ

Για το σιρόπι θυμαριού *

Διαδικασία

Η κλασική extra dry συνταγή

  1. Ρίχνουμε το βερμούτ στο σέικερ και το κινούμε περιστροφικά, για να βραχούν όλες οι πλευρές.
  2. Χύνουμε γρήγορα το περίσσευμα, χωρίς να στραγγίξουμε το σέικερ, και ρίχνουμε τον πάγο.
  3. Προσθέτουμε το τζιν, χτυπάμε δυνατά και μετά το αφήνουμε να «ησυχάσει» για 20 δευτερόλεπτα.
  4. Βάζουμε στο ποτήρι την ελιά και σερβίρουμε σε φαρδύ κωνικό ποτήρι ή σε μία από εκείνες τις παλιές κουπ της σαμπάνιας.

Η συνταγή του James Bond

  1. Βάζουμε στο σέικερ όλα τα υλικά, μαζί με πάγο, και χτυπάμε μέχρι να παγώσει πολύ καλά το κοκτέιλ μας.
  2. Σερβίρουμε σε φαρδύ ποτήρι του μαρτίνι με μία πλατιά φλούδα λεμονιού. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για μαρτίνι, αλλά για... βοτκατίνι. Η γεύση του, πάντως, είναι απαράμιλλη!

Μαρτίνι μήλου με θυμάρι (Apple and Thyme Martini)

  1. Φτιάχνουμε το σιρόπι: σε κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τα κλωνάρια θυμαριού και βράζουμε ανακατεύοντας σε δυνατή φωτιά, μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
  2. Αφήνουμε στη φωτιά για άλλα 3 λεπτά, χωρίς να ανακατεύουμε.
  3. Το κατεβάζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει και αφαιρούμε τα κλωνάρια του θυμαριού πριν χρησιμοποιήσουμε το σιρόπι.
  4. Βάζουμε τη βότκα, το σιρόπι μήλου, το χυμό μήλου, το χυμό λεμονιού, το σιρόπι θυμαριού και το elderflower cordial σε ένα σέικερ μαζί με τα παγάκια.
  5. Αναμειγνύουμε καλά και στραγγίζουμε σε ένα ποτήρι μαρτίνι.
  6. Γαρνίρουμε με ένα κλωνάρι θυμάρι και σερβίρουμε. Νίκος Μαούνης

Μυστικά

* H δοσολογία είναι σε φλιτζάνια, για να μη χρειαζόμαστε επαγγελματική μεζούρα όταν το φτιάχνουμε στο σπίτι. Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών