30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Βάση

Σιρόπι

Κρέμα

Γαρνίρισμα

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C. «Ξαίνουμε» με τα χέρια μας το φύλλο καταΐφι προκειμένου να ξεχωρίσουμε τις ίνες του. Το απλώνουμε στη βάση ενός πιρέξ μεσαίου μεγέθους και το περιχύνουμε κουταλιά-κουταλιά με το λιωμένο βούτυρο, να πάει παντού. Το ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Βγάζουμε το φύλλο από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, το αφήνουμε να βράσει για 7-8 λεπτά και αποσύρουμε. Τότε, προσθέτουμε το λεμόνι. Σιροπιάζουμε σιγά-σιγά το φύλλο με ένα κουτάλι.
  3. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την κρέμα ρίχνοντας σε μια κατσαρόλα το γάλα, τους κρόκους, το κορν φλάουρ με το αλεύρι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τη βανίλια και τοποθετώντας τη σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με έναν αυγοδάρτη. Οταν η κρέμα πήξει αρκετά, αποσύρουμε από τη φωτιά και την απλώνουμε πάνω από το σιροπιασμένο καταΐφι. Αφήνουμε να κρυώσει.
  4. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να γίνει σαντιγί. Τη μεταφέρουμε σε ένα κορνέ με οδοντωτή μύτη και γαρνίρουμε το γλυκό.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών