40'
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 25'
Υλικά
Μερίδες: 8-10Για τη βάση
Για το σιρόπι
Για την κρέμα
Για το γαρνίρισμα
Διαδικασία
Βάση
- Για να φτιάξουμε ελαφρύ εκμέκ με άρωμα λεμονιού, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
- Στη συνέχεια, «ξαίνουμε» με τα χέρια μας το φύλλο καταΐφι προκειμένου να ξεχωρίσουμε τις ίνες του.
- Το απλώνουμε στη βάση ενός πιρέξ μεσαίου μεγέθους και το περιχύνουμε κουταλιά-κουταλιά με το λιωμένο βούτυρο, να πάει παντού.
- Το ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.
- Βγάζουμε το φύλλο από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σιρόπι
- Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
- Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, το αφήνουμε να βράσει για 7-8 λεπτά και αποσύρουμε.
- Προσθέτουμε το λεμόνι.
- Σιροπιάζουμε σιγά-σιγά το φύλλο με ένα κουτάλι.
Κρέμα
- Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, τους κρόκους, το κορν φλάουρ με το αλεύρι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τη βανίλια.
- Την τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Ανακατεύουμε συνεχώς με έναν αυγοδάρτη και όταν η κρέμα πήξει αρκετά, αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Την απλώνουμε πάνω από το σιροπιασμένο καταΐφι.
- Αφήνουμε να κρυώσει.
Γαρνίρισμα
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να γίνει σαντιγί.
- Τη μεταφέρουμε σε ένα κορνέ με οδοντωτή μύτη και γαρνίρουμε το εκμέκ με άρωμα λεμονιού.