ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕκμέκ κανταΐφιΕκμέκ κανταΐφι Άνδρου
40' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Για τη βάση

Για το σιρόπι

Για την κρέμα

Για το γαρνίρισμα

Διαδικασία

Βάση

  1. Για να φτιάξουμε ελαφρύ εκμέκ με άρωμα λεμονιού, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
  2. Στη συνέχεια, «ξαίνουμε» με τα χέρια μας το φύλλο καταΐφι προκειμένου να ξεχωρίσουμε τις ίνες του.
  3. Το απλώνουμε στη βάση ενός πιρέξ μεσαίου μεγέθους και το περιχύνουμε κουταλιά-κουταλιά με το λιωμένο βούτυρο, να πάει παντού.
  4. Το ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.
  5. Βγάζουμε το φύλλο από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Σιρόπι

  1. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  2. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, το αφήνουμε να βράσει για 7-8 λεπτά και αποσύρουμε.
  3. Προσθέτουμε το λεμόνι.
  4. Σιροπιάζουμε σιγά-σιγά το φύλλο με ένα κουτάλι.

Κρέμα

  1. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, τους κρόκους, το κορν φλάουρ με το αλεύρι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τη βανίλια.
  2. Την τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  3. Ανακατεύουμε συνεχώς με έναν αυγοδάρτη και όταν η κρέμα πήξει αρκετά, αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Την απλώνουμε πάνω από το σιροπιασμένο καταΐφι.
  5. Αφήνουμε να κρυώσει.

Γαρνίρισμα

  1. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να γίνει σαντιγί.
  2. Τη μεταφέρουμε σε ένα κορνέ με οδοντωτή μύτη και γαρνίρουμε το εκμέκ με άρωμα λεμονιού.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών