ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣFish and chips με μαγιάτικοFish and chips με μαγιάτικο
10' προετοιμασία
30' τηγάνισμα
Σύνολο: 40'

Υλικά

Μερίδες: 2

Σος μαγιονέζας (προαιρετικά)

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε εύκολα fish and chips, ξεκινάμε ρίχνοντας σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια μέτρια κατσαρόλα ελαιόλαδο (περίπου 2 εκ. από τον πυθμένα του σκεύους) και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
  2. Μόλις κάψει το λάδι, ρίχνουμε τις πατάτες (προσοχή, να είναι στεγνωμένες σε πετσέτα κουζίνας, αλλιώς θα πιτσιλάει το λάδι) και τις τηγανίζουμε για 10 λεπτά. Δεν θέλουμε να τηγανιστούν πλήρως.
  3. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Αφαιρούμε και το σκεύος με το λάδι από τη φωτιά.
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το τριμμένο παξιμάδι με τα κορν φλέικς, το μπαχαρικό που επιλέξαμε, το ξύσμα λεμονιού και λίγο αλατοπίπερο.
  5. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα φιλέτα ψαριού, κομμένα το καθένα σε 4-5 κομμάτια (ή τα αφήνουμε ολόκληρα, αν προτιμάμε), και προσθέτουμε τις 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού και 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε καλά.
  6. Σε ένα καθαρό τηγάνι ρίχνουμε περίπου 1 φλιτζάνι του καφέ (90 ml) ελαιόλαδο ή όσο χρειάζεται ώστε ίσα να καλυφθεί ο πάτος.
  7. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθεί το λάδι, βουτάμε τα κομμάτια του ψαριού ένα ένα στο μείγμα με τα κορν φλέικς, γυρνώντας τα να καλυφθούν και από τις δύο πλευρές, και τα τηγανίζουμε για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  8. Βάζουμε πάλι το σκεύος όπου τηγανίσαμε τις πατάτες στη φωτιά και μόλις ζεσταθεί ξανά, ρίχνουμε τις πατάτες και τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν πάνω σε χαρτί κουζίνας.
  9. Σερβίρουμε το ψάρι μαζί με τις πατάτες και συνοδεύουμε, αν θέλουμε, με τη σος μαγιονέζας.

Σος μαγιονέζας

  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ.

Μυστικά

Αν δεν έχουμε γουδί, μπορούμε να βάλουμε τα κορν φλέικς σε ένα polybag, που θα δέσουμε καλά, και να τα κοπανίσουμε με τον πάτο από ένα ποτήρι ή ένα μπρίκι. Ή μπορούμε να τα αλέσουμε στο μούλτι σε διακεκομμένη λειτουργία. Δεν χρειάζεται να γίνουν τελείως σκόνη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών