20'
προετοιμασία
1 ώρα και 7' μαγείρεμα
10'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 37'
Υλικά
Μερίδες: 8Για την πουτίγκα
Για τη σάλτσα βανίλιας
Διαδικασία
Πουτίγκα
- Για να φτιάξουμε πουτίγκα ψωμιού με σάλτσα βανίλιας, αρχικά ψήνουμε τα ψωμιά του τοστ στον φούρνο ή στην τοστιέρα.
- Στη συνέχεια, τα κόβουμε σε κύβους.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C.
- Βουτυρώνουμε καλά μια φόρμα μεγάλου μεγέθους.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα αυγά, τις δύο ζάχαρες, την κανέλα, το βούτυρο, το γάλα και τα χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη.
- Ενσωματώνουμε τους κύβους ψωμιού, ανακατεύοντας καλά.
- Αδειάζουμε σιγά-σιγά το μείγμα μέσα στη φόρμα.
- Το ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.
- Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο, την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά ακόμα.
- Αφήνουμε την πουτίγκα να κρυώσει για 10 λεπτά.
Σάλτσα βανίλιας
- Ρίχνουμε όλα τα υλικά (εκτός από τη βανίλια) σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο.
- Ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει το μείγμα (10-12 λεπτά).
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας.
- Περιχύνουμε την πουτίγκα με τη σάλτσα ή τη βάζουμε σε ένα μπολ και βάζει ο καθένας όση θέλει στο κομμάτι του.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 17.