16' προετοιμασία
50' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 6 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 16

Διαδικασία

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και 1 κ.σ. από τη ζάχαρη. Ρίχνουμε 3-4 κ.σ. από το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένας αραιός χυλός.
  2. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά.
  3. Κατόπιν προσθέτουμε το νερό, την υπόλοιπη ζάχαρη, τις σταφίδες, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι λίγο λίγο και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη (μπορεί να γίνει και στο μίξερ).
  4. Πλάθουμε τη ζύμη δίνοντάς της στρογγυλό σχήμα, σαν μεγάλο καρβέλι με διάμετρο τουλάχιστον 30 εκ. Το βάζουμε σε ένα ταψί, στρωμένο με αντικολλητικο χαρτί. (Αν προτιμάμε, μπορούμε να φτιάξου- με δύο μικρότερα καρβέλια.) Σκεπάζουμε χαλαρά με μεμβράνη ή με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό περιβάλλον για περίπου άλλη μισή ώρα, να φουσκώσει.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για 45- 50 λεπτά. Aφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, τεύχος 36.

Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Συνταγές με Αμύγδαλα

Συνταγές με Πορτοκάλι

Συνταγές με Σταφίδες

Συνταγές για Γλυκό

Συνταγές για Πρωινό

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών