Φανουρόπιτα ολικής αλέσεως Φανουρόπιτα ολικής αλέσεως

Βάζουμε τις σταφίδες σε ένα μπολάκι. Ρίχνουμε το κονιάκ και τις αφήνουμε να μουλιάσουν για 30 λεπτά και κρατάμε στην άκρη 1 κουταλιά από το αλεύρι.

Φανουρόπιτα ολικής αλέσεως Φανουρόπιτα ολικής αλέσεως

Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τον χυμό.

Φανουρόπιτα ολικής αλέσεως Φανουρόπιτα ολικής αλέσεως

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλα.

Φανουρόπιτα ολικής αλέσεως Φανουρόπιτα ολικής αλέσεως

Συνεχίζουμε προσθέτοντας το αραβοσιτέλαιο και το μπέικίν πάουντερ.

Φανουρόπιτα ολικής αλέσεως Φανουρόπιτα ολικής αλέσεως

Τέλος προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά με μία κουτάλα.

Φανουρόπιτα ολικής αλέσεως Φανουρόπιτα ολικής αλέσεως

Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και στη συνέχεια σουρώνουμε τις σταφίδες, ρίχνοντας το υγρό στο μπολ με το μείγμα.

Φανουρόπιτα ολικής αλέσεως Φανουρόπιτα ολικής αλέσεως

Αναμειγνύουμε τα καρύδια και προσθέτουμε τη 1 κουταλιά αλεύρι με τις σουρωμένες σταφίδες που έχουμε κρατήσει στην άκρη.

Φανουρόπιτα ολικής αλέσεως Φανουρόπιτα ολικής αλέσεως

Ανακατεύουμε καλά για να αλευρωθεί όλη η ποσότητα ξηρών καρπών και τους ρίχνουμε κι αυτούς στο μείγμα.

Φανουρόπιτα ολικής αλέσεως Φανουρόπιτα ολικής αλέσεως

Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί μετρίου μεγέθους και το αλευρώνουμε  πολύ καλά.

Φανουρόπιτα ολικής αλέσεως Φανουρόπιτα ολικής αλέσεως

Αλευρώνουμε πολύ καλά το ταψί ή εναλλακτικά, το στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί.

Φανουρόπιτα ολικής αλέσεως Φανουρόπιτα ολικής αλέσεως

Απλώνουμε το μείγμα μέσα στο ταψί και το πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

Φανουρόπιτα ολικής αλέσεως Φανουρόπιτα ολικής αλέσεως

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C και ψήνουμε τη φανουρόπιτα στις αντιστάσεις για 50 – 55 λεπτά.

Φανουρόπιτα ολικής αλέσεως

Την αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά, προτού την ξεφορμάρουμε.

30' προετοιμασία
50' ψήσιμο
50' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: 12

Διαδικασία

  1. Για την φανουρόπιτα ολικής αλέσεως, βάζουμε τις σταφίδες σε ένα μπολάκι, ρίχνουμε το κονιάκ και τις αφήνουμε να μουλιάσουν για 30 λεπτά.
  2. Ρίχνουμε το κονιάκ και τις αφήνουμε να μουλιάσουν για 30 λεπτά.
  3. Κρατάμε στην άκρη 1 κουταλιά από το αλεύρι.
  4. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τον χυμό, τη ζάχαρη, την κανέλα,
    το αραβοσιτέλαιο, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  5. Σουρώνουμε τις σταφίδες, ρίχνοντας το υγρό στο μπολ με το μείγμα.
  6. Αναμειγνύουμε τα καρύδια με τις σουρωμένες σταφίδες.
  7. Προσθέτουμε τη 1 κουταλιά αλεύρι που έχουμε κρατήσει στην άκρη. Ανακατεύουμε καλά για να αλευρωθεί όλη η ποσότητα ξηρών καρπών.
  8. Τους ρίχνουμε κι αυτούς στο μείγμα και ανακατεύουμε ώστε να πάνε παντού.
  9. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί μετρίου μεγέθους και το αλευρώνουμε πολύ καλά.
  10. Εναλλακτικά, το στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί.
  11. Απλώνουμε το μείγμα μέσα στο ταψί.
  12. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  13. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C.
  14. Ψήνουμε τη φανουρόπιτα στις αντιστάσεις για 50 - 55 λεπτά.
  15. Την αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά, προτού την ξεφορμάρουμε.

Μυστικά

  • Η παράδοση θέλει η φανουρόπιτα να περιέχει μονό αριθμό υλικών.
  • Αν δεν μας αρέσει το σουσάμι, όταν κρυώσει η πίτα την πασπαλίζουμε με άχνη ή κανέλα ανακατεμένη με ζάχαρη.
  • Μπορούμε να την ψήσουμε σε αλουμινένιο ταψί μιας χρήσεως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 8.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κονιάκ

Άρθρα και Συνταγές με Σταφίδες

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών