ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦαρφάλες με ντοματίνια, τόνο και μυρωδικάΦαρφάλες με ντοματίνια, τόνο και μυρωδικά
20' προετοιμασία
55' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το χταπόδι

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για το σερβίρισμα και τα αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να τα χρειαστούμε.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
  3. Bάζουμε το χταπόδι σε ένα μικρό ταψί, με τις βεντούζες προς τα πάνω.
  4. Ρίχνουμε τη δάφνη, το πιπέρι, το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  5. Ελέγχουμε τρυπώντας ένα πλοκάμι με ένα καλαμάκι από σουβλάκι. Αν το καλαμάκι τρυπάει τη σάρκα με μια ελαφρώς μικρή αντίσταση, τότε το χταπόδι είναι έτοιμο.
  6. Ξεφουρνίζουμε, βγάζουμε προσεκτικά, για να μην καούμε, το αλουμινόχαρτο, αδειάζουμε σε ένα μικρό μπολ το ζουμί που έμεινε στο ταψί και το κρατάμε στην άκρη.
  7. Βγάζουμε το χταπόδι σε ξύλο κοπής και κόβουμε τα πλοκάμια σε λεπτές φέτες (πάχους 1 εκ.) και την κουκούλα σε μικρά κομμάτια.
  8. Το βάζουμε σε μπολ μαζί με το ξίδι, το λάδι και τη ρίγανη.
  9. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα παντζαρόφυλλα για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  10. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά.
  11. Στο ίδιο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε.
  12. Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα παντζαρόφυλλα με το σκόρδο και αλατοπίπερο για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να ζεσταθούν καλά.
  13. Προσθέτουμε τις πένες, το ζουμί από το χταπόδι, το χταπόδι και ανακατεύουμε απαλά να αναμειχθούν ομοιόμορφα τα υλικά.
  14. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  15. Σερβίρουμε τις φαρφάλες με το χταπόδι στα πιάτα, μοιράζουμε το μείγμα με τα ντοματίνια πάνω από τα ζυμαρικά και σερβίρουμε.

Μυστικά

Διαβάστε πώς καθαρίζουμε το χταπόδι.

Στο ποτήρι μας ένα ροζέ από Ξινόμαυρο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 131.

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Χταπόδι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών