20'
προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 10 ώρες και 50'
Υλικά
Μερίδες: 6Για τη σάλτσα
Διαδικασία
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα με το σύρμα, μέχρι να προκύψει ένα ενιαίο μείγμα.
- Ξεπλένουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό.
- Τα βάζουμε σε δυνατή φωτιά και, μόλις το νερό κοχλάσει, τα βράζουμε για περίπου 30 - 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι εντελώς.
- Τα σουρώνουμε, κρατώντας 2 φλιτζάνια από το νερό τους.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C.
- Βάζουμε τα φασόλια στη γάστρα και προσθέτουμε τη σάλτσα, το χοντροκομμένο κρεμμύδι, τα σκόρδα, τα φύλλα δάφνης, το μυρωδικό που επιλέξαμε και το υγρό από το βράσιμο των φασολιών.
- Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της. Αν η γάστρα δεν κλείνει καλά (π.χ. αν δεν είναι βαριά), φτιάχνουμε ένα ζυμαράκι από αλεύρι και νερό και με αυτό «ντύνουμε» περιμετρικά το σημείο που το καπάκι ακουμπά στη γάστρα.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 2 ώρες. Τα φασόλια είναι έτοιμα, μελωμένα, υπέροχα.
- Τα σερβίρουμε χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου.