10'
προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Μερίδες: 6Για τις σουπιές
Για τη φάβα με κύμινο
Διαδικασία
Σουπιές
- Βάζουμε τις σουπιές σε μέτριο ταψί μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για 50-55 λεπτά.
Φάβα
- Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο λάδι μέχρι να μαραθούν.
- Ρίχνουμε το θυμάρι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 1/2 λεπτό, προσθέτουμε τη φάβα, σοτάρουμε για 2 λεπτά, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε 1.500 ml νερό (ή ζωμό λαχανικών, αν έχουμε), αλάτι και το κύμινο και βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά (ξαφρίζοντας το πρώτο 10λεπτο) μέχρι να σωθούν τα υγρά.
- Ανακατεύουμε πολύ συχνά στη διάρκεια του μαγειρέματος.
- Πετάμε το θυμάρι και πολτοποιούμε τη φάβα στον πολυκόφτη, σε δόσεις, μέχρι να γίνει λεία κρέμα.
Σερβίρισμα
- Μοιράζουμε τη φάβα σε πιάτα και στο κέντρο βάζουμε τις σουπιές, χοντροκομμένες.
- Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και στολίζουμε με κλωναράκια θυμαριού.
Μυστικά
Όσο κρυώνει η φάβα, σφίγγει, πήζει. Την αραιώνουμε με λίγο ζεστό ζωμό, ζεσταίνοντάς τη σε χαμηλή φωτιά.