10' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 1 μέτριο μπολ

Διαδικασία

  1. Ξεπλένουμε τη φάβα στο σουρωτήρι. Τη ρίχνουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα, προσθέτουμε 500 ml νερό και τη βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ξαφρίζουμε για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρεμμύδι και τη δάφνη, σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 50 λεπτά - 1 ώρα, χωρίς να ανακατέψουμε (με το ανακάτεμα η φάβα βγάζει το άμυλό της και μπορεί να κολλήσει). Αν παρ’ όλα αυτά χρειαστεί, προσθέτουμε κατά το μαγείρεμα ελάχιστο βραστό νερό. Στο τέλος, πετάμε τη δάφνη και το κρεμμύδι, αλατίζουμε και πολτοποιούμε τη φάβα στο μπλέντερ ή μέσα στην κατσαρόλα με το ραβδομπλέντερ, προσθέτοντας το λάδι, το λεμόνι, τη μισή πάπρικα και το καγιέν. Αν η φάβα είναι υδαρής, δεν τη μαγειρεύουμε περισσότερο - όσο μένει η φάβα, πήζει.
  2. Την αδειάζουμε σε μπολ σερβιρίσματος ή τη μοιράζουμε σε ατομικά ποτήρια. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου.
  3. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το σαλάμι, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη πάπρικα και σοτάρουμε για περίπου 1 - 2 λεπτά, ίσα-ίσα να ζεσταθούν και να σκορπίσουν το άρωμά τους. Σκορπίζουμε το σαλάμι πάνω από τη φάβα και σερβίρουμε.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών