5' προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
40' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 5 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τους κεφτέδες

Για την κάππαρη γιαχνί

Διαδικασία

Κάππαρη γιαχνί

  1. Σε ένα βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γυαλίσει.
  2. Ρίχνουμε τον πελτέ και μαγειρεύουμε μέχρι το μείγμα να κοχλάσει, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει.
  3. Προσθέτουμε την κάππαρη και βραστό νερό, 250 - 300 ml, και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 10 - 15 λεπτά, μέχρι να μείνει η κάππαρη με τη σάλτσα της.
  4. Δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, διορθώνουμε το αλατοπίπερο.
  5. Ρίχνουμε το δυόσμο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Φαβοκεφτέδες

  1. Παράλληλα σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε 750 ml νερό και τη φάβα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 50' - 1 ώρα, μέχρι να γίνει πιχτή κρέμα.
  2. Ανακατεύουμε συχνά με μια ξύλινη κουτάλα για να λιώσει καλύτερα αλλά και για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη φάβα για περίπου 40 λεπτά μέχρι να κρυώσει και να πήξει καλά.
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη φάβα με την πατάτα και το σχοινόπρασο (ή το μείγμα μυρωδικών), το αλάτι και το πιπέρι, μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
  5. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 - 2 ώρες, ώστε να αναμειχθούν τα αρώματα και να σφίξει.
  6. Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και σε άλλο κρύο νερό.
  7. Μετά, πλάθουμε μπαλάκια με το μείγμα, τα πιέζουμε ελαφρώς για να γίνουν πλακέ και τα περνάμε ένα-ένα πρώτα από το αλεύρι να καλυφθούν καλά, τα τινάζουμε, μετά τα βουτάμε στο νερό και μετά τα περνάμε ξανά από το αλεύρι. Τα ξαναβουτάμε στο νερό και στο αλεύρι για μια τελευταία φορά.
  8. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο περίπου 3 εκ. από τον πάτο του σκεύους, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  9. Τηγανίζουμε τους φαβοκεφτέδες σε δόσεις, για περίπου 2 - 3 λεπτά, από κάθε πλευρά, μέχρι να χρυσίσουν.
  10. Στραγγίζουμε τους κεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τους σερβίρουμε με την κάππαρη γιαχνί.

Μυστικά

* Φρέσκο σχοινόπρασο βρίσκουμε, σε γλαστράκια ή σε ματσάκια, σε λίγα μόνο σούπερ μάρκετ και σε ενημερωμένα φυτώρια. Εναλλακτικά, βάζουμε ίση ποσότητα μείγματος από φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο και μαϊντανό, όλα πολύ ψιλοκομμένα.

Mε τα σαντορινιά προϊόντα ας τιμήσουμε και την οινική παραγωγή του νησιού: ένα φρέσκο δυνατό ροζέ από Μαυροτράγανο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών