10'
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
3 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 55'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε φαβοκεφτέδες με μυρώνια, αρχικά καρφώνουμε στο κρεμμύδι τα γαρίφαλα (έτσι δεν δυσκολευόμαστε να τα αφαιρέσουμε).
- Στη συνέχεια, το βάζουμε με τη δάφνη σε μια βαθιά κατσαρόλα μαζί με τη φάβα.
- Ρίχνουμε 1 ½ λίτρο νερό, αλατοπίπερο και βράζουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
- Αφαιρούμε τον αφρό με μια κουτάλα.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Ρίχνουμε τα 100 ml ελαιόλαδο.
- Σιγοβράζουμε για 30 - 40 λεπτά, μέχρι η φάβα να λιώσει και να σχηματιστεί ένας πηχτός πουρές.
- Αφαιρούμε το κρεμμύδι μαζί με τα γαρίφαλα και τη δάφνη.
- Αδειάζουμε τη φάβα σε ένα ταψί και τη στρώνουμε ομοιόμορφα για να κρυώσει πιο γρήγορα.
- Την αφήνουμε στην άκρη για 2 - 3 ώρες, μέχρι να κρυώσει καλά και να σφίξει τόσο ώστε να μπορούμε να την πλάσουμε.
- Ρίχνουμε τη φάβα σε βαθύ μπολ, προσθέτουμε τα μυρώνια και «ζυμώνουμε» ελαφρώς για να σκορπιστούν ομοιόμορφα.
- Πλάθουμε το μείγμα σε μέτριους κεφτέδες, σε μέγεθος περίπου καρυδιού (ή βάρους περίπου 60 γρ.).
- Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Σε ένα ρηχό σκεύος ρίχνουμε το αλεύρι και αλευρώνουμε κάθε κεφτέ και τινάζουμε να φύγει το περιττό.
- Βάζουμε τους κεφτέδες (σε δόσεις) στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν από όλες τις πλευρές.
- Βγάζουμε, τους φαβοκεφτέδες με μυρώνια, με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας, να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 119.