Λάδι βανίλιας στη φάβα; Ναι, λέει ο σεφ. Σε συνδυασμό με το πορτοκάλι και τον άνηθο, δημιουργείται ένα αρωματικό σύνολο, που τονίζει τη γλυκύτητα του οσπρίου.
Αν η μαγειρεμένη φάβα που έχουμε είναι αρκετά σφιχτή (π.χ. αν είναι από το ψυγείο), τη ζεσταίνουμε, προσθέτοντας λίγο ζωμό, για να γίνει πιο κρεμώδης.
Ενώνουμε τη φάβα με το λάδι βανίλιας, το ξύσμα και τον άνηθο.
Σκορπίζουμε το ξερό κρεμμύδι και το σχοινόπρασο και ρίχνουμε λίγες σταγόνες λάδι επιπλέον.
Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με γαρίδες βραστές (τις καθαρίζουμε και τις βράζουμε σε νερό που κοχλάζει για 1/2 λεπτό, ίσα να αλλάξουν χρώμα).
10'
προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'
Υλικά
Μερίδες: 4
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε την αρωματική φάβα του Λευτέρη Λαζάρου, ξεκινάμε ελέγχοντας τη μαγειρεμένη φάβα. Αν είναι αρκετά σφιχτή (π.χ. αν είναι από το ψυγείο), τη ζεσταίνουμε, προσθέτοντας λίγο ζωμό, για να γίνει πιο κρεμώδης.
Ενώνουμε τη φάβα με το λάδι βανίλιας, το ξύσμα και τον άνηθο.
Σκορπίζουμε το ξερό κρεμμύδι και το σχοινόπρασο και ρίχνουμε λίγες σταγόνες λάδι επιπλέον.
Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με γαρίδες βραστές (τις καθαρίζουμε και τις βράζουμε σε νερό που κοχλάζει για 1/2 λεπτό, ίσα να αλλάξουν χρώμα).
Μυστικά
*Ελαιόλαδο αρωματισμένο με βανίλια βρίσκουμε στο εμπόριο, σε καλά deli, όμως μπορούμε να το ετοιμάσουμε μόνοι μας, προσθέτοντας σε 100 ml ελαιόλαδο 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (στα σούπερ μάρκετ). Το διατηρούμε σε καλά κλεισμένο μπουκάλι. Όσο περισσότερο το αφήσουμε πριν το χρησιμοποιήσουμε, τόσο πιο έντονο θα είναι το άρωμά του.
Ένα βοτανικό Δαφνί από την Κρήτη.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 155.