Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C. Τυλίγουμε μία μία τις πατάτες με αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν (τις ελέγχουμε τρυπώντας τες με ένα μαχαιράκι).
Ξεφουρνίζουμε, τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τις καθαρίζουμε από τη φλούδα τους. Τις ψιλοκόβουμε και τις βάζουμε στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε.
Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών σταδιακά, το γάλα, το βούτυρο, το αλάτι, το πιπέρι και το ξύσμα, και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σούπα. Για πιο βελούδινη υφή «περνάμε» τη σούπα από ψιλό σουρωτήρι.
Αλατίζουμε τις γαρίδες. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών, το ελαιόλαδο και τις γαρίδες και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
Μοιράζουμε τις γαρίδες στα πιάτα, τις περιχύνουμε με τη σούπα, γαρνίρουμε με λίγο μαϊντανό και σερβίρουμε.
30'
προετοιμασία
1 ώρα και 25' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 55'
Υλικά
Μερίδες: 6
Για τη σούπα
Για τις γαρίδες
Διαδικασία
Σούπα
Για να φτιάξουμε τη σούπα γλυκοπατάτας με γαρίδες, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200° C.
Τυλίγουμε μία μία τις πατάτες με αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. (ελέγχουμε τρυπώντας τες με ένα μαχαιράκι.)
Ξεφουρνίζουμε, τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τις καθαρίζουμε από τη φλούδα τους.
Τις ψιλοκόβουμε και τις βάζουμε στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε.
Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών σταδιακά, το γάλα, το βούτυρο, το αλάτι, το πιπέρι και το ξύσμα, και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σούπα.
Για πιο βελούδινη υφή «περνάμε» τη σούπα από ψιλό σουρωτήρι.
Γαρίδες
Αλατίζουμε τις γαρίδες.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών, το ελαιόλαδο και τις γαρίδες και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
Σερβίρισμα
Μοιράζουμε τις γαρίδες στα πιάτα, τις περιχύνουμε με τη σούπα, γαρνίρουμε με λίγο μαϊντανό και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 137.