
10'
προετοιμασία
1 ώρα και 40' μαγείρεμα
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 50'
Υλικά
Τεμάχια: 30Για τα κεφτεδάκια
Για το λαδολέμονο ντομάτας (για περίπου 200 ml)
Διαδικασία
Λαδολέμονο
- Πλένουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις χτυπάμε στο μούλτι.
- Περνάμε το χυμό από σουρωτήρι, το οποίο τοποθετούμε πάνω στο μπολ που θα σερβίρουμε το λαδολέμονο.
- Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε. Χωρίς τα αρωματικά διατηρείται στο ψυγείο για 3 ημέρες.
Κεφτεδάκια
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε τη φάβα με 4 φλιτζ. τσαγιού κρύο νερό και, μόλις πάρει βράση, ξαφρίζουμε για 6 - 7 λεπτά, σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να πήξει για περίπου 1 ώρα. Προσέχουμε να μην κολλήσει. Δεν συμπληρώνουμε νερό ούτε ανακατεύουμε. Απλώς φροντίζουμε να είναι χαμηλή η φωτιά.
- Οταν είναι έτοιμη, σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Κολλάμε στην επιφάνειά της διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει.
- Μετά τη σκεπάζουμε και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες.
- Τη βγάζουμε από το ψυγείο, αδειάζουμε τυχόν νερό που θα έχει μαζευτεί στην επιφάνεια, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, πιπέρι, τα αρωματικά, τα αυγά αχτύπητα, ανακατεύουμε και, τέλος, ρίχνουμε το σιμιγδάλι.
- Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος κορόμηλου, μετά τα πιέζουμε να γίνουν δισκάκια και τα τηγανίζουμε σε δόσεις.
- Οταν ροδίσουν, τα γυρνάμε και από την άλλη.
- Τα βγάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα με το λαδολέμονο ντομάτας.