2 ώρες
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 3 - 4Για τη σάλτσα ρέγκας
Διαδικασία
Φαβοκεφτέδες
- Για τους φαβοκεφτέδες, σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε 750 ml νερό και τη φάβα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 50 λεπτά - 1 ώρα, μέχρι να λιώσει και να πιει τα υγρά της.
- Στο τέλος, ανακατεύουμε έντονα για να διαλυθούν οι κόκκοι της (δεν πειράζει αν μείνουν μερικοί).
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη φάβα για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να κρυώσει και να πήξει καλά.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να χρυσίσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει και το αδειάζουμε με το λάδι του στη φάβα.
- Προσθέτουμε το αυγό, το δυόσμο, το μαϊντανό, τον ξερό κόλιανδρο, τη φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι.
- Ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα για να σφίξει.
- Σε ένα ρηχό πιάτο βάζουμε λίγο αλεύρι. Πλάθουμε τη φάβα σε μικρά μπαλάκια, περίπου 20 - 22 κεφτεδάκια, και τα περνάμε από το αλεύρι.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο περίπου 3 εκ. από τον πάτο του σκεύους, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε τους φαβοκεφτέδες σε δόσεις, για περίπου 2 - 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να χρυσίσουν.
- Στρώνουμε μια πιατέλα με χαρτί κουζίνας και αφήνουμε τους κεφτέδες να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια.
«Σάλτσα»
- Ψιλοκόβουμε τα φιλέτα ρέγκας και τα βάζουμε σε ένα μέτριο μπολ.
- Σε ένα άλλο μικρό μπολ βάζουμε το λάδι, το λεμόνι, το μαϊντανό και το δυόσμο, και τα ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι.
- Περιχύνουμε με τη σάλτσα τη ρέγκα, ανακατεύουμε με το πιρούνι να αναμειχθούν τα υλικά και συνοδεύουμε με το ιδιότυπο αυτό μείγμα τα φαβοκεφτεδάκια.