ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣσαρδέλες παντρεμένεςΣαρδέλες «παντρεμένες», τηγανητές
40' προετοιμασία
20' τηγάνισμα
20' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το ταρατόρ

Για τα μύδια

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Ταρατόρ

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  2. Σε μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια με το βούτυρο και λίγο αλάτι, τα απλώνουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε για 10-12 λεπτά.
  3. Στα μισά του ψησίματος σείουμε το ταψί μπρος πίσω, για να ψηθούν ομοιόμορφα.
  4. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα χοντροκοπανίζουμε στο γουδί.
  5. Χτυπάμε στον πολυκόφτη το μισό ψωμί και το σκόρδο.
  6. Χωρίς να σταματήσουμε, προσθέτουμε το μισό γιαούρτι, έπειτα το υπόλοιπο ψωμί και αμέσως μετά το υπόλοιπο γιαούρτι.
  7. Αδειάζουμε το μείγμα σε ευρύχωρο μπολ, ρίχνουμε τα καρύδια, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Μύδια

  1. Σε ένα λεκανάκι ρίχνουμε το αλεύρι (εκτός από 1 χούφτα, που κρατάμε στην άκρη) και λίγο αλάτι, ανακατεύουμε, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε εκεί τα χτυπημένα αυγά και την μπίρα.
  2. Ανακατεύουμε έντονα με το σύρμα, ώστε να πετύχουμε μια άριστη ομογενοποίηση των υλικών, και βάζουμε το κουρκούτι στην κατάψυξη για 20 λεπτά (όσο πιο κρύο το κουρκούτι του παναρίσματος, τόσο πιο λεπτή και άψογα τραγανή κρούστα θα πετύχουμε στο τηγάνισμα).
  3. Σε ένα ταψί απλώνουμε το αλεύρι που κρατήσαμε και αλάτι, ανακατεύουμε και αλευρώνουμε εκεί τα μύδια.
  4. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο (να φτάσει σε ύψος τα 3-4 εκ.) και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
  5. Τώρα, βγάζουμε το κουρκούτι από την κατάψυξη και κάνουμε ένα γρήγορο ανακάτεμα με το σύρμα.
  6. Μόλις κάψει το λάδι, βουτάμε τα αλευρωμένα μύδια ένα ένα στο κουρκούτι, τινάζουμε καλά να φύγει το περιττό και τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
  7. Τηγανίζουμε σε δόσεις, ανακατεύοντάς τα απαλά με μια κουτάλα, με κυκλικές κινήσεις, για να χρυσίσουν ομοιόμορφα.
  8. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Σερβίρισμα

  1. Ανοίγουμε κάθε φραντζολάκι στη μέση και τα φρυγανίζουμε για λίγα λεπτά στον φούρνο, ίσα να ροδίσουν.
  2. Ραντίζουμε την ψίχα με λίγο καλό ελαιόλαδο και αλείφουμε με ταρατόρ.
  3. Βάζουμε μέσα στα φραντζολάκια λίγα τηγανισμένα μύδια, αλατίζουμε, προσθέτουμε μαϊντανό και ροδέλες κρεμμυδιού, κλείνουμε σε σάντουιτς και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 159.

Άρθρα και Συνταγές με Θαλασσινά

Άρθρα και Συνταγές με Μύδια

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT