Όλος ο Μοριάς κάνει γαλατόπιτες με τα ανοιξιάτικα γάλατα. Συνήθως δίχως φύλλο, σχεδόν πάντα γλυκές. Εδώ έχουμε τη μοναδική παραλλαγή που συναντήσαμε στο οδοιπορικό μας στην Πελοπόννησο, όπου η γαλατόπιτα είναι αλμυρή και χωρίς τυρί. Νοστιμιά τρυφερή, αναμνηστική, με τη γλύκα του γάλακτος και οικεία αίσθηση, λες και τρως μια αφράτη μπεσαμέλ με το πιρούνι. Η συνταγή είναι από τα Ανω Τρίκαλα Κορινθίας, της Άννας και Βλασίας Τζίνη.

30' προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Τεμάχια: για ταψί Νο 30-32 εκ.

Διαδικασία

  1. Βάζουμε το γάλα σε μέτρια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα για να μην «πιάσει» στον πάτο του σκεύους.
  2. Μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε το αλεύρι, σε δόσεις, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι το μείγμα να δέσει σε κρέμα.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
  4. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τον μάραθο και τον δυόσμο και ανακατεύουμε καλά.
  5. Έπειτα προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, σε δόσεις, ανακατεύοντας καλά.
  6. Τέλος ρίχνουμε το λάδι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  8. Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30-32 εκ. και αδειάζουμε εκεί την κρέμα, στρώνοντάς την ομοιόμορφα.
  9. Ψήνουμε για 40-50 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
  10. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να στέκεται και τη σερβίρουμε ζεστή, κομμένη σε κομμάτια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 180.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών