Όλος ο Μοριάς κάνει γαλατόπιτες με τα ανοιξιάτικα γάλατα. Συνήθως δίχως φύλλο, σχεδόν πάντα γλυκές. Εδώ έχουμε τη μοναδική παραλλαγή που συναντήσαμε στο οδοιπορικό μας στην Πελοπόννησο, όπου η γαλατόπιτα είναι αλμυρή και χωρίς τυρί. Νοστιμιά τρυφερή, αναμνηστική, με τη γλύκα του γάλακτος και οικεία αίσθηση, λες και τρως μια αφράτη μπεσαμέλ με το πιρούνι. Η συνταγή είναι από τα Ανω Τρίκαλα Κορινθίας, της Άννας και Βλασίας Τζίνη.

Υλικά

Διαδικασία

  1. Βάζουμε το γάλα σε μέτρια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα για να μην «πιάσει» στον πάτο του σκεύους.
  2. Μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε το αλεύρι, σε δόσεις, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι το μείγμα να δέσει σε κρέμα.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
  4. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τον μάραθο και τον δυόσμο και ανακατεύουμε καλά.
  5. Έπειτα προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, σε δόσεις, ανακατεύοντας καλά.
  6. Τέλος ρίχνουμε το λάδι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  8. Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30-32 εκ.
  9. και αδειάζουμε εκεί την κρέμα, στρώνοντάς την ομοιόμορφα.
  10. Ψήνουμε για 40-50 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
  11. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να στέκεται και τη σερβίρουμε ζεστή, κομμένη σε κομμάτια.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών