20'
προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Μερίδες: για ταψί 35 x 30 εκ.Για την κρέμα
Για την επιφάνεια
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη γαλατόπιτα με φύλλο, ανοιχτή, ξεκινάμε βγάζοντας το φύλλο από την κατάψυξη και το αφήνουμε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσει καλά.
Κρέμα
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά.
- Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς για 2-3 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρώς η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και τα αυγά και ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να ενσωματωθούν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C και βουτυρώνουμε το ταψί.
- Στρώνουμε 8 φύλλα κρούστας στο ταψί, βουτυρώνοντάς τα καλά ένα ένα.
- Αδειάζουμε την κρέμα, την απλώνουμε ομοιόμορφα και γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα. Χτυπάμε με το σύρμα τα υλικά για την επιφάνεια (αυγά και ζάχαρη) και ραντίζουμε την επιφάνεια της γαλατόπιτας.
- Ψήνουμε τη γαλατόπιτα για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 150.