ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαλλική κρεμμυδόσουπα με σπέσιαλ ζωμό μοσχαριούΓαλλική κρεμμυδόσουπα με σπέσιαλ ζωμό μοσχαριού
15' προετοιμασία
55' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε γαλλική κρεμμυδόσουπα, αρχικά ρίχνουμε το βούτυρο (ή το λάδι) στην κατσαρόλα και την βάζουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.
  2. Μόλις λιώσει το βούτυρο (ή ζεσταθεί το λάδι), ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας. Πρέπει να γίνουν διαφανή και να μαλακώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα. Θέλουν περίπου 15 λεπτά. Αν χρειαστεί, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά.
  3. Όταν γίνουν διαφανή, πασπαλίζουμε το αλεύρι, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να ψηθεί κι αυτό.
  4. Αλατίζουμε.
  5. Προσθέτουμε τον ζωμό βραστό. Μπορούμε να κρατήσουμε λίγο και να το προσθέσουμε αργότερα για να ρυθμίσουμε την πυκνότητα της σούπας.
  6. Μαγειρεύουμε 20 - 30 λεπτά.
  7. Αν θέλουμε, μπορούμε, μόλις μαγειρευτεί, να την περάσουμε στο μπλέντερ, αλλά την κλασική εκδοχή τη σερβίρουμε ως έχει.
  8. Κόβουμε φέτες από την μπαγκέτα, τις απλώνουμε σε ταψί, τις ραντίζουμε με ελάχιστο λάδι και τις βάζουμε στο φούρνο να στεγνώσουν καλά, να γίνουν σαν φρυγανιές.
  9. Όταν είμαστε έτοιμοι για το σερβίρισμα, βάζουμε τριμμένη γραβιέρα πάνω στις ψημένες φέτες του ψωμιού και τις βάζουμε στο γκριλ για λίγο, ίσα να λιώσει το τυρί.
  10. Βάζουμε στα πιάτα την κρεμμυδόσουπα και 1 - 2 φέτες με το λιωμένο τυρί από πάνω.

Μυστικά

Κουβεντούλες από τη μαγείρισσα: «Αυτή η σούπα είναι κλασικό παράδειγμα για το πώς με ταπεινά (και πάμφθηνα) υλικά μπορεί να φτιάξει κανείς κάτι πολύ νόστιμο. Είναι όμως και παρηγορητική για όσους πίνουν χωρίς μέτρο• γι’ αυτό ήταν ανέκαθεν συνηθισμένη στα γαλλικά μπιστρό όπου κατευθύνονταν οι ξενύχτηδες που ζητούν ένα νόστιμο πιάτο που ανακουφίζει το ταλαιπωρημένο από το ποτό στομάχι».

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 33.

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών