Η πατρίδα της κλασικής καταλάνικης σάλτσας ροµέσκο είναι η Ταραγόνα και η καλύτερη εκδοχή του πιάτου είναι µε πιπεριά ροµέσκο, αλλά γίνεται επίσης καλή και µε οποιαδήποτε άλλη αποξηραµένη πιπεριά. Η σάλτσα ροµέσκο φηµίζεται ως βάση για τα καταλάνικα µαγειρευτά θαλασσινά.

15' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 40 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6 - 8

Για τη σάλτσα ρομέσκο

Διαδικασία

  1. Αλατίζουµε τις γαρίδες και τις βάζουµε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Παράλληλα, προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 200°C. Σε ταψάκι βάζουµε το σκόρδο µαζί µε την ντοµάτα και τις καυτερές πιπεριές, και ψήνουµε για 12 λεπτά. Απλώνουµε τα αµύγδαλα και τα φουντούκια στο ίδιο ταψάκι και ψήνουµε για 3-5 λεπτά ακόµη. Αφήνουµε να κρυώσουν για 15 λεπτά. Καθαρίζουµε τις καυτερές πιπεριές από  φλούδα και σπόρια.
  2. Ξεχωρίζουµε τα αµύγδαλα και τα φουντούκια και τα χτυπάµε πολύ καλά σε πολυκόφτη, µέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτουµε τα σκόρδα, τις καυτερές πιπεριές, τη ντοµάτα. Στεγνώνουµε µε χαρτί κουζίνας τις πιπεριές από το βάζο, τις ψιλοκόβουµε και τις προσθέτουµε στον πολυκόφτη µαζί µε το ελαιόλαδο, το ξίδι, λίγο αλάτι και 2 κουταλάκια νερό. Χτυπάµε στον πολυκόφτη µέχρι να πολτοποιηθούν όλα τα υλικά, προσθέτοντας νερό εάν χρειάζεται, για να αποκτήσει το µείγµα µια απαλή υφή. Αφήνουµε τη σάλτσα να «σταθεί» για 30 λεπτά.
  3. Ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, και τηγανίζουµε τις γαρίδες για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά ή µέχρι να αλλάξουν χρώµα. Σερβίρουµε µε τη σάλτσα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών