Η πατρίδα της κλασικής καταλάνικης σάλτσας ροµέσκο είναι η Ταραγόνα και η καλύτερη εκδοχή του πιάτου είναι µε πιπεριά ροµέσκο, αλλά γίνεται επίσης καλή και µε οποιαδήποτε άλλη αποξηραµένη πιπεριά. Η σάλτσα ροµέσκο φηµίζεται ως βάση για τα καταλάνικα µαγειρευτά θαλασσινά.
20'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Μερίδες: 6 - 8Για τη σάλτσα ρομέσκο
Διαδικασία
- Αλατίζουµε τις γαρίδες και τις βάζουµε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Παράλληλα, προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 200°C.
- Σε ταψάκι βάζουµε το σκόρδο µαζί µε την ντοµάτα και τις καυτερές πιπεριές, και ψήνουµε για 12 λεπτά.
- Απλώνουµε τα αµύγδαλα και τα φουντούκια στο ίδιο ταψάκι και ψήνουµε για 3-5 λεπτά ακόµη.
- Αφήνουµε να κρυώσουν για 15 λεπτά.
- Καθαρίζουµε τις καυτερές πιπεριές από φλούδα και σπόρια.
- Ξεχωρίζουµε τα αµύγδαλα και τα φουντούκια και τα χτυπάµε πολύ καλά σε πολυκόφτη, µέχρι να γίνουν σκόνη.
- Προσθέτουµε τα σκόρδα, τις καυτερές πιπεριές, τη ντοµάτα.
- Στεγνώνουµε µε χαρτί κουζίνας τις πιπεριές από το βάζο, τις ψιλοκόβουµε και τις προσθέτουµε στον πολυκόφτη µαζί µε το ελαιόλαδο, το ξίδι, λίγο αλάτι και 2 κουταλάκια νερό.
- Χτυπάµε στον πολυκόφτη µέχρι να πολτοποιηθούν όλα τα υλικά, προσθέτοντας νερό εάν χρειάζεται, για να αποκτήσει το µείγµα µια απαλή υφή.
- Αφήνουµε τη σάλτσα να «σταθεί» για 30 λεπτά.
- Ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, και τηγανίζουµε τις γαρίδες για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά ή µέχρι να αλλάξουν χρώµα.
- Σερβίρουµε µε τη σάλτσα.