Γαρίδες ψητές στο τηγάνι, τέλειες Γαρίδες ψητές στο τηγάνι, τέλειες

Παίρνουμε τις γαρίδες ξεπαγωμένες, και τις ακουμπάμε στο ξύλο κοπής με τα πόδια προς τα κάτω. Κρατάμε σταθερά τη γαρίδα με το ένα χέρι και με το άλλο κάνουμε μια τομή με μικρό κοφτερό μαχαίρι από τον αυχένα της (εκεί όπου ενώνεται με το κεφάλι) μέχρι την ουρά. Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι σταθερές, αργές και σε ευθεία, ώστε η κάθε γαρίδα να κοπεί εντελώς στη μέση, σε δύο κομμάτια.

Γαρίδες ψητές στο τηγάνι, τέλειες Γαρίδες ψητές στο τηγάνι, τέλειες
Γαρίδες ψητές στο τηγάνι, τέλειες Γαρίδες ψητές στο τηγάνι, τέλειες

Τις αλείφουμε με ελαιόλαδο στην κομμένη πλευρά τους, στη σάρκα δηλαδή. Αλείφουμε με λάδι και ένα αντικολλητικό τηγάνι, κατά προτίμηση σχαροτήγανο.

Γαρίδες ψητές στο τηγάνι, τέλειες Γαρίδες ψητές στο τηγάνι, τέλειες

Το βάζουμε να κάψει σε δυνατή φωτιά και ξαπλώνουμε τις κομμένες γαρίδες στη σειρά, με τη σάρκα προς τα πάνω. Τις πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, ρίχνουμε το ξύσμα λάιμ και το εστραγκόν και τις ψήνουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να δούμε ότι η γκρίζα σάρκα τους γίνεται ολόλευκη.

Γαρίδες ψητές στο τηγάνι, τέλειες Γαρίδες ψητές στο τηγάνι, τέλειες

Τις βγάζουμε όσο είναι ζεστές σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη ξύσμα λάιμ και σκορπίζουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Αν θέλουμε, συμπληρώνουμε με λίγα ντοματίνια, κομμένα στη μέση. Σερβίρουμε τις γαρίδες αμέσως.

Γαρίδες ψητές στο τηγάνι, τέλειες

Είναι ζουμερές, έξοχες και με την αίσθηση του ψητού.

15' προετοιμασία
5' ψήσιμο
Σύνολο: 20'

Υλικά

Μερίδες: 2

Διαδικασία

  1. Παίρνουμε τις γαρίδες και τις ακουμπάμε στο ξύλο κοπής με τα πόδια προς τα κάτω.
  2. Κρατάμε σταθερά τη γαρίδα με το ένα χέρι και με το άλλο κάνουμε μια τομή με μικρό κοφτερό μαχαίρι από τον αυχένα της (εκεί όπου ενώνεται με το κεφάλι) μέχρι την ουρά.
  3. Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι σταθερές, αργές και σε ευθεία, ώστε η κάθε γαρίδα να κοπεί εντελώς στη μέση, σε δύο κομμάτια.
  4. Τις αλείφουμε με ελαιόλαδο στην κομμένη πλευρά τους, στη σάρκα δηλαδή
  5. Αλείφουμε με λάδι και ένα αντικολλητικό τηγάνι, κατά προτίμηση σχαροτήγανο.
  6. Το βάζουμε να κάψει σε δυνατή φωτιά και ξαπλώνουμε τις κομμένες γαρίδες στη σειρά, με τη σάρκα προς τα πάνω.
  7. Τις πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, ρίχνουμε το ξύσμα λάιμ και το εστραγκόν και τις ψήνουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να δούμε ότι η γκρίζα σάρκα τους γίνεται ολόλευκη.
  8. Τις βγάζουμε όσο είναι ζεστές σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη ξύσμα λάιμ και σκορπίζουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  9. Αν θέλουμε, συμπληρώνουμε με λίγα ντοματίνια, κομμένα στη μέση.
  10. Σερβίρουμε τις γαρίδες αμέσως.

Μυστικά

Η συνταγή φτιάχνεται με κάθε είδους γαρίδες, απλώς οι τζάμπο έχουν όγκο και είναι ψωμωμένες. Το ατού τους είναι ότι, όταν ψήνονται με το κέλυφος, διατηρούν τον όγκο τους. Αν τις ψήσουμε καθαρισμένες, θα τον χάσουν εντελώς και θα στεγνώσουν, θα μείνουν σχεδόν οι μισές. Αν επιλέξουμε μικρότερες όμως, τις ψήνουμε εντελώς καθαρισμένες, έως 1 λεπτό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 157.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών