ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣcioppino, ιταλική ψαρόσουπαCioppinο: Ψαρόσουπα με λαβράκι, μύδια και γαρίδες Με τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες φτιάχνουμε τον ζωμό-βάση της σούπας. Την ψίχα τους την σοτάρουμε στο τέλος και την σερβίρουμε στο πλάι του μπολ, περασμένη σε σουβλάκια. Η ξινόκρεμα και το αυγοτάραχο δίνουν επιπλέον βάθος στη γαριδόσουπα.

30' προετοιμασία
1 ώρα και 35' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 5'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη γαριδόσουπα με θυμάρι και αυγοτάραχο, ξεκινάμε αλατοπιπερώνοντας τις γαρίδες. Τις περιχύνουμε με 1 κουτ. σούπας από τον χυμό λεμονιού και 1 κουτ. σούπας από το λάδι και τις αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
  2. Ζεσταίνουμε 4 κουτ. σούπας από το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κεφάλια και τα κελύφη για 2-3 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
  3. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλερι, τον πελτέ, τον κρόκο και το μισό καρότο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμη.
  4. Περιχύνουμε με το μπράντι, αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε 3 λίτρα νερό, το θυμάρι, το εστραγκόν και αλατοπίπερο, και βράζουμε για 30-35 λεπτά.
  5. Σουρώνουμε τον ζωμό σε ένα σκεύος και πιέζουμε με κουτάλα τα στερεά υλικά στο σουρωτήρι, ώστε να πάρουμε το μέγιστο της γεύσης τους.
  6. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις πατάτες με το υπόλοιπο καρότο για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  7. Ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο και τον ζωμό, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  8. Πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ ή την αδειάζουμε στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε και τη χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία, κρεμώδης σούπα.

Σερβίρισμα

  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις γαρίδες για 1/2 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα (χρόνος αρκετός για να γίνουν οι γαρίδες. Αν τις μαγειρέψουμε περισσότερο, θα αποκτήσουν λαστιχωτή υφή).
  2. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και αλατοπίπερο και τις περνάμε σε 6 καλαμάκια, μοιράζοντάς τες ισόποσα.
  3. Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθιά μπολ, ρίχνουμε στο καθένα από 1 κουτ. σούπας ξινόκρεμα και λίγο αυγοτάραχο.
  4. Στερεώνουμε τα σουβλάκια στα μπολ και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 129.

Άρθρα και Συνταγές με Γαρίδες

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών