40' προετοιμασία
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 40 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Σε ένα μικρό ταψάκι απλώνουμε μία λεπτή στρώση αλατιού και από πάνω τακτοποιούμε ομοιόμορφα τα φιλετάκια γαύρου.
  2. Καλύπτουμε με άλλη μία λεπτή στρώση αλατιού και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
  3. Ξεπλένουμε γρήγορα σε τρεχούμενο νερό τα φιλέτα γαύρου και τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  4. Παράλληλα σε ένα τηγανάκι σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, σε 1 κουτ. σούπας από το λάδι, τη 1 κούπα από τα σταφύλια για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ζαρώσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο 1/2-1 λεπτό, ανακατεύοντας. Αφήνουμε στην άκρη.
  5. Πολτοποιούμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε τα υπόλοιπα σταφύλια.
  6. Αδειάζουμε τη «σάλτσα» σε μπολ και την ανακατεύουμε με την πιπερίτσα τσίλι, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα μυρωδικά και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
  7. Σε σχετικά βαθιά πιατέλα τακτοποιούμε τον γαύρο και από πάνω ρίχνουμε τα σοταρισμένα σταφύλια. Περιχύνουμε με την ιδιότυπη «σάλτσα» και σερβίρουμε μαζί με παξιμαδάκια χαρουπιού.
  8. Αν θέλουμε να τον ετοιμάσουμε από την προηγουμένη, τον καλύπτουμε με μεμβράνη και τον διατηρούμε στο ψυγείο.

Μυστικά

Αν δεν θέλουμε να μαρινάρουμε μόνοι μας τον γαύρο, παίρνουμε έτοιμα φιλέτα μαρινάτου γαύρου και ακολουθούμε την υπόλοιπη συνταγή κανονικά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 185.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών