Μια παραλλαγή των δικών μας γεμιστών λαχανικών, με λίγο ρύζι και περισσότερο κιμά, κατά προτίμηση αρνίσιο. Από τα καρυκεύματα δεν λείπουν το κύμινο, το τζίντζερ και η πάπρικα.
50'
προετοιμασία
1 ώρα και 35' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 25'
Υλικά
Μερίδες: 3Για τη γέμιση με αρνί
Για τη σάλτσα ντομάτας
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα γεμιστά λαχανικά με αρνί αρχικά κόβουμε στη µέση τα κολοκυθάκια κατά µήκος.
- Με ένα κουταλάκι αφαιρούµε τη σάρκα τους, αφήνοντας κελύφη πάχους περίπου 1 εκ.
- Κόβουµε τις πιπεριές στη µέση κατά µήκος και αφαιρούµε τους σπόρους και τις µεµβράνες.
- Κόβουµε από τις 4 ντοµάτες ένα «καπάκι» στην πλευρά µε το κοτσάνι και µε ένα µικρό κουτάλι αφαιρούµε το εσωτερικό, αφήνοντας ένα κέλυφος πάχους περίπου 1 εκ.
- Τρίβουµε τη σάρκα από τις ντοµάτες και την περνάµε από σουρωτήρι.
Για τη γέµιση
- Σε µια κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το κρεµµύδι για 4 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει.
- Προσθέτουµε ανακατεύοντας το σκόρδο, το τζίντζερ, την κανέλα, το πιπέρι και στη συνέχεια τον κιµά, ανακατεύοντας καλά για να διαλύσουµε τυχόν σβολάκια.
- Προσθέτουµε 250 ml νερό, τον µαϊντανό, τον κόλιανδρο (αν χρησιµοποιήσουµε), τη µέντα και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Τα αφήνουµε να πάρουν βράση, σκεπάζουµε και τα σιγοβράζουµε σε χαµηλή φωτιά για 20 λεπτά.
- Προσθέτουµε το ρύζι και ανακατεύουµε, σκεπάζουµε και αφήνουµε να σιγοβράζει για 10 λεπτά ή έως ότου απορροφηθεί το µεγαλύτερο µέρος των υγρών και γίνει το ρύζι.
Για τη σάλτσα
- Σε ένα µπολ ανακατεύουµε τον πελτέ ντοµάτας µε 125 ml νερό.
- Προσθέτουµε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας.
- Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180° C.
- Με ένα κουτάλι γεµίζουµε όλα τα λαχανικά. ∆εν τα παραγεµίζουµε: γεµίζουµε τα µισά κολοκυθάκια και βάζουµε από ένα άδειο µισό πάνω στο καθένα, σφραγίζοντας µε ξύλινες οδοντογλυφίδες.
- Γεµίζουµε τις πιπεριές και βάζουµε τις φέτες ντοµάτας από πάνω.
- Γεµίζουµε τις ντοµάτες και τις κλείνουµε µε τα καπάκια τους.
- Βάζουµε τα γεµιστά σε ένα πυρέξ.
- Τα περιχύνουµε µε τη σάλτσα, τα σκεπάζουµε µε αλουµινόχαρτο και τα ψήνουµε για 50 λεπτά.
- Στη συνέχεια αφαιρούµε το αλουµινόχαρτο, παίρνουµε µε ένα κουτάλι υγρά από το ταψί και τα περιχύνουµε, και τα ψήνουµε για 10 λεπτά ακόµα ή µέχρι να µαλακώσουν.
- Αφαιρούµε τις οδοντογλυφίδες από τα κολοκυθάκια και σερβίρουµε τα γεμιστά λαχανικά με αρνί.