ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚουλουράκια αμυγδάλουΚουλουράκια αμυγδάλου

 

50' προετοιμασία
15' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Κομμάτια: 40

Διαδικασία

  1. Σε μια μεγάλη λεκάνη χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ενωθούν καλά. Διαλύουμε την αμμωνία στον χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε στο μείγμα μαζί με το λιωμένο βούτυρο. Προσθέτουμε τις βανιλίνες και έπειτα το αλεύρι, σε τρεις δόσεις (προσοχή, ίσως δεν χρειαστεί όλο!), και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη μαλακή και ομοιογενής, που θα κολλάει ελαφρώς. Αυτή η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε και να βάλουμε πολύ αλεύρι, γιατί θα γίνουν σκληρά τα κουλούρια. Προτιμότερο είναι να βάλουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 1-2 ώρες ή και όλο το βράδυ, αν δυσκολευόμαστε με το πλάσιμο.
  2. Λαδώνουμε τα χέρια μας για να πλάσουμε τα κουλούρια: παίρνουμε κομμάτια ζύμης όσο ένας μέτριος κεφτές, πλάθουμε μακρόστενα μπαστούνια και ενώνουμε τις άκρες τους σε κουλούρα. Ένας άλλος τρόπος πλασίματος, αν η ζύμη είναι πολύ μαλακή, είναι να βάλουμε το κομμάτι της ζύμης που κόψαμε κατευθείαν στη λαμαρίνα (να είναι στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί) και, αφού λαδώσουμε το δάχτυλό μας, να κάνουμε στο κέντρο μια τρύπα και σιγά σιγά να την ανοίγουμε για να μεγαλώσει και η τρύπα και το κουλούρι.
  3. Φροντίζουμε τα κουλούρια που θα φτιάξουμε να έχουν μεγάλη τρύπα στη μέση και να αφήσουμε αρκετή απόσταση ανάμεσά τους στο ταψί, γιατί φουσκώνουν και δεν θέλουμε να ενωθούν και να εξαφανιστεί η τρύπα στη μέση.
  4. Κάθε λαμαρίνα θα χωρέσει περίπου 9 κουλούρια.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν πολύ ελαφρώς (δεν παίρνουν ιδιαίτερο χρώμα γιατί δεν τα αλείφουμε με αυγό ή γάλα).

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 48.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Βούτυρο

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών