Τη σιροπιαστή γιαουρτόπιτα-κέικ την έφτιαξε η Λένα Κακασαδέλλη, με συνταγή που έχει πάρει από τη γιαγιά Βασιλική Γράμμη, οικογενειακή τους φίλη. Η οικογένεια Γράμμη είναι γιαουρτάδες αναντάμ παπαντάμ, με καταγωγή από το Μοσχονήσι και το Αϊβαλί.
30'
προετοιμασία
45' ψήσιμο
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 15'
Υλικά
Μερίδες: για την κλασική φόρμα του κέικΓια το σιρόπι
Διαδικασία
Σιρόπι
- Για να φτιάξουμε την γιαουρτόπιτα από την Πέργαμο ξεκινάμε με το σιρόπι και βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και ολόκληρο το μισό λεμόνι σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αρχίσει να κοχλάζει καλά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Γιαουρτόπιτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε μια κλασική φόρμα του κέικ (αυτή με την τρύπα στο κέντρο).
- Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε με το σύρμα το βούτυρο, τα αυγά, τη ζάχαρη και το γιαούρτι, ίσα να ενωθούν.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε στο μείγμα.
- Ανακατεύουμε με μια μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης) απαλά, διπλώνοντάς το μέσα στο μείγμα, μέχρι να ενσωματωθεί.
- Αδειάζουμε τη ζύμη στη φόρμα, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.
- Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμη η γιαουρτόπιτα μπήγοντας ένα μαχαίρι στο πιο βαθύ σημείο της. Αν βγει καθαρό τότε είναι έτοιμη, ειδάλλως την ψήνουμε για λίγο ακόμα.
- Ξεφουρνίζουμε και την περιχύνουμε καυτή με το κρύο σιρόπι. Μπορεί να μας φανεί πολύ το σιρόπι, αλλά δεν πρέπει να ανησυχούμε, γιατί σε μία ώρα το πολύ θα το έχει απορροφήσει όλο.
- Αφήνουμε την γιαουρτόπιτα στην άκρη για 1 ώρα και ξεφορμάρουμε μόνο όταν έχει κρυώσει πολύ καλά και έχει απορροφήσει όλο το σιρόπι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.