20'
προετοιμασία
1 ώρα και 5' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 25'
Υλικά
Κομμάτια: 9
Μείγμα καρυδιού (για την επικάλυψη)
Για την γιαουρτόπιτα
Διαδικασία
Επικάλυψη
- Σε μεσαίο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Γιαουρτόπιτα
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Χτυπάμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τις βανίλιες στο μίξερ, σε μεσαία ταχύτητα.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε εναλλάξ κουταλιές από το γιαούρτι και το μείγμα του αλευριού.
- Αφού τα ρίξουμε όλα και γίνει ένα καλά ομογενοποιημένο μείγμα, σταματάμε το χτύπημα.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια τετράγωνη φόρμα ή ταψάκι 22 x 22 εκ.
- Αδειάζουμε στη φόρμα το μισό μείγμα της γιαουρτόπιτας, το στρώνουμε ομοιόμορφα και από πάνω σκορπίζουμε το μισό μείγμα του καρυδιού.
- Αδειάζουμε το υπόλοιπο μείγμα της γιαουρτόπιτας και στο τέλος το υπόλοιπο μείγμα καρυδιού.
- Ψήνουμε για 55-65 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το γλυκό και το μαχαίρι που βυθίζουμε στο κέντρο να βγαίνει στεγνό.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το σκεύος πάνω σε μια σχάρα για λίγο.
- Σερβίρουμε, τη γιαουρτόπιτα με τραγανή κρούστα από καρύδι, κατά προτίμηση χλιαρή.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 45.