ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛαχανοντολμάδες αυγολέμονο βήμα βήμαΛαχανοντολμάδες αυγολέμονο βήμα βήμα Σε υψόμετρο χιλίων μέτρων στην Αλαγονία Μεσσηνίας, δύο ορεσίβιες κυράδες, η Ιωάννα Παπαγιαννέα Μαυρίκη και η κόρη της Ελένα, μας έδειξαν αυτή τη συνταγή για πεντανόστιμους, αυγοκομμένους αμπελοντολμάδες με κατσίκι – «τσαπαριστό» με τον μπαλτά ή με το τσεκούρι στο κούτσουρο. Για να τους φτιάξουμε, ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να αφαιρέσει το κόκαλο και όλο το ορατό λίπος από το κατσικίσιο πούτι και να το ψιλοκόψει με τον μπαλτά, ώστε να γίνει σαν χοντροκομμένος κιμάς.

1 ώρα προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Τεμάχια: για 40 ντολμάδες

Για το αυγολέμονο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα γεμιστά γιαπράκια με κατσικάκι, σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε το ψιλοκομμένο κρέας, το ρύζι, τον δυόσμο, το κύμινο, το πιπέρι, 80 ml από το ελαιόλαδο, το αυγό και αλάτι.
  2. Διαλέγουμε 8-10 μεγάλα και πιο σκληρά αμπελόφυλλα και με αυτά καλύπτουμε τον πυθμένα μιας φαρδιάς κατσαρόλας.
  3. Παίρνουμε ένα από τα υπόλοιπα και το στρώνουμε σε ξύλο κοπής, με τη θαμπή πλευρά προς τα πάνω.
  4. Βάζουμε στην άκρη που υπάρχει το κοτσάνι 1-2 κουτ. σούπας γέμιση, φέρνουμε τα πλαϊνά του φύλλου προς το κέντρο, σκεπάζοντας τη γέμιση, και στη συνέχεια τυλίγουμε το φύλλο σε σχετικά σφικτό ντολμαδάκι-γιαπράκι.
  5. Το βάζουμε στην κατσαρόλα με την άκρη του τυλίγματος προς τα κάτω, πάνω στα στρωμένα φύλλα. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και στρώνουμε τα γιαπράκια στην κατσαρόλα, σφιχτά μεταξύ τους, χωρίς κενά, σε δύο στρώσεις.
  6. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και καλύπτουμε τα γιαπράκια με ένα πιάτο, πιο μικρό από την κατσαρόλα, ώστε να μη μετακινηθούν στο μαγείρεμα.
  7. Προσθέτουμε ζεστό νερό τόσο ώστε να μισοκαλύψει το πιάτο και βάζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το νερό να πάρει βράση.
  8. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 50 λεπτά.

Αυγολέμονο

  1. Χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν, προσθέτουμε πασπαλιστά το κορν φλάουρ και σταδιακά τον χυμό λεμονιού, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  2. Αφαιρούμε το πιάτο από την κατσαρόλα και με μια κουτάλα παίρνουμε ζωμό και τον ρίχνουμε αργά στο αυγολέμονο, χτυπώντας ασταμάτητα μέχρι να ζεσταθεί.
  3. Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα, τη σείουμε για να απλωθεί παντού και αποσύρουμε. Τα γιαπράκια μας είναι έτοιμα.

Μυστικά

* Μπούτι κατσικίσιο, ζητάμε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει το κόκαλο και όλο το ορατό λίπος και να το ψιλοκόψει με τον μπαλτά, ώστε να γίνει σαν χοντροκομμένος κιμάς. Θα μείνει περίπου 1 κιλό κρέας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 180.

Άρθρα και Συνταγές με Κατσίκι

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών