ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓίδα βραστή με δάφνη και αρμπαρόριζαΓίδα βραστή με δάφνη και αρμπαρόριζα Ατζέμ πιλάφι αποκαλούμε το φαγητό όπου το ρύζι μαγειρεύεται μέσα στο ζουμί του κρέατος -σε αυτή τη συνταγή στον συμπυκνωμένο, βαθιάς νοστιμιάς ζωμό της γίδας.

10' προετοιμασία
4 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 4 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε γίδα ατζέμ πιλάφι, αρχικά ξεπλένουμε καλά τα κομμάτια της γίδας για να απομακρύνουμε τυχόν μικρά κοκαλάκια από το κόψιμό της.
  2. Έπειτα, βάζουμε τα κομμάτια σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό που να τα σκεπάσει κατά τουλάχιστον 5 εκ.
  3. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας στο μεταξύ σχολαστικά, μέχρι να πάρει βράση το νερό.
  4. Προσθέτουμε το φασκόμηλο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 3 ώρες με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι η γίδα να μαλακώσει καλά.
  5. Στραγγίζουμε τη γίδα και σουρώνουμε τον ζωμό.
  6. Τον βάζουμε ξανά στην (καλά καθαρισμένη) κατσαρόλα και τον βράζουμε μέχρι να μειωθεί στα 600 ml.
  7. Αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη.
  8. Ξεψαχνίζουμε τη γίδα και κομματιάζουμε το ψαχνό της σε μικρά κομμάτια.
  9. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ρύζι για 10 λεπτά.
  10. Σβήνουμε με τον μετρημένο ζωμό.
  11. Μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να μελώσει ωραία.
  12. Προσθέτουμε τη γίδα και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
  13. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.
  14. Συνοδεύουμε, τη γίδα ατζέμ πιλάφι, με σαλάτα από τριμμένα καρότα, χυμό λεμονιού, αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας μας και φιστίκια Αιγίνης.

Ασύρτικο ή Chardonnay ώριμο, περασμένο από βαρέλι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.

Άρθρα και Συνταγές με Κατσίκι

Άρθρα και Συνταγές με Κρέας

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών