20' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 20 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για τη σάλτσα ντομάτας

Διαδικασία

  1. Μουσκεύουμε τα φασόλια αποβραδίς σε μπόλικο νερό.
  2. Την επομένη, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε να πάρουν μια βράση σε άφθονο νερό για 5 λεπτά.
  3. Τα σουρώνουμε ξανά και τα ξεπλένουμε.
  4. Προσθέτουμε τους γίγαντες, τη δάφνη και τόσο νερό όσο να σκεπάζει τα υλικά και δυναμώνουμε τη φωτιά.
  5. Μόλις πάρει βράση το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, τόσο ώστε να σιγοβράζουν τα υλικά μας, και ξαφρίζουμε με μια κουτάλα κάθε τόσο για περίπου 20 - 30 λεπτά.
  6. Σταματάμε το ξάφρισμα και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε τα υλικά μας για άλλη 1 ώρα τουλάχιστον ή μέχρι να έχει μείνει ελάχιστο νερό και οι γίγαντες να έχουν σχεδόν λιώσει.
  7. Αν τα φασόλια μας δεν είναι ιδιαίτερα βραστερά, μπορεί να σωθεί το νερό πριν μαλακώσουν. Σε αυτή την περίπτωση προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα. Πριν εξατμιστεί όλο το νερό, τραβάμε με μια κουτάλα όσο έχει απομείνει στην κατσαρόλα μέχρι να γεμίσουμε 1 φλιτζάνι, για τη σάλτσα που θα φτιάξουμε. Αφήνουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, μέχρι να εξατμιστεί όλο το υγρό.
  8. Επειτα, αφαιρούμε τη δάφνη και αφήνουμε τα υπόλοιπα υλικά να κρυώσουν ελαφρώς. 
  9. Τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι (σε δόσεις) για να πάρουμε έναν λείο πουρέ.
  10. Ρίχνουμε στον πουρέ το υπόλοιπο λάδι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.

Σάλτσα ντομάτας

  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε στο λάδι το σκόρδο και το μπούκοβο (αν βάλουμε) για 1 λεπτό σε χαμηλή φωτιά.
  2. Προσθέτουμε τις ντομάτες και την πάπρικα και δυναμώνουμε τη φωτιά.
  3. Βράζουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε το 1 φλιτζάνι νερό που κρατήσαμε από τους γίγαντες.
  4. Συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να δέσει αρκετά η σάλτσα μας.
  5. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε τη σάλτσα πάνω ή γύρω από τη φάβα, πασπαλίζοντας από πάνω το μαϊντανό.

Συνταγές με Ντομάτα

Συνταγές με Φασόλια

Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών