10' προετοιμασία
1 ώρα και 30' Βράσιμο
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες και 40 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

για τη φάβα

για την παντζαροσαλάτα

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τους γίγαντες με 1 λίτρο νερό και το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για περίπου 1½ ώρα, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα όσπρια.
  2. Σουρώνουμε και κρατάμε 1 φλιτζάνι από το νερό. 
  3. Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, το μέλι, το μελάνι (αν βάλουμε), τους γίγαντες, το ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και το νερό που είχαμε κρατήσει, και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
  4. Σκορπίζουμε τον άνηθο.

Παντζαροσαλάτα

  1. Ανακατεύουμε 2 παντζάρια ωμά, κομμένα στο μαντολίνο σε πολύ λεπτές φέτες, με 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και 10 φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα.
  2. Εαν θέλουμε, συνοδεύουμε με αραβικές πίτες και φέτα.

Στο ποτήρι μας ένα Βιδιανό βαρελάτο.

Συνταγές με Παντζάρια

Συνταγές με Σουπιές

Συνταγές με Φασόλια

Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών