ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚέικ γεμιστό με σπιτική πραλίναΚέικ γεμιστό με πραλίνα

Το γιορτινό κέικ τη συνταγή για το οποίο μας έδωσε η Κατερίνα Λιβά, που διατηρεί το ζαχαροπλαστείο Poulette στην Αγία Παρασκευή, πέρα του ότι είναι πολύ νόστιμο, έχει ένα ακόμα αβαντάζ: γίνεται όσο απλό ή όσο περίτεχνο το θέλετε, αναλόγως της περίστασης. Αν επιλέξετε να φτιάξετε το βερμιτσέλι κάστανο, η όψη του θα μοιάζει με μον μπλαν και θα πάρει επιπλέον γιορτινούς πόντους. Αν όχι, τότε έχετε το τέλειο χειμωνιάτικο κέικ για να απολαύσετε με τον καφέ σας.

35' προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Μερίδες: 12-14

Για το κέικ

Για το βερμιτσέλι κάστανο (προαιρετικά)

Για το ντεκόρ

Διαδικασία

Κέικ

  1. Για να φτιάξουμε γιορτινό κέικ, ξεκινάμε λιώνοντας σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο μαζί με τις σοκολάτες ανακατεύοντας.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα τη ζάχαρη με το μείγμα της σοκολάτας.
  3. Προσθέτουμε τα αυγά και το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, ρίχνοντας έπειτα τα μπαχαρικά, το αλάτι και το αλεύρι σταδιακά.
  4. Προσθέτουμε τα κάστανα και το γλυκό του κουταλιού, κομμένα σε μικρά κομμάτια.
  5. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα κέικ με τρύπα στη μέση διαμέτρου 24-26 εκ.
  6. Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για περίπου 45 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

Βερμιτσέλι κάστανο (προαιρετικά)

  1. Πολτοποιούμε τα βρασμένα κάστανα μαζί με την άχνη και ελάχιστο ρούμι, τόσο που να γυρνάει το μαχαίρι του πολυκόφτη.
  2. Έπειτα ανακατεύουμε τον πουρέ αυτόν με τα υπόλοιπα υλικά στο μίξερ, με το φτερό.

Συναρμολόγηση

  1. Περνάμε το βερμιτσέλι κάστανο από έναν μύλο του πουρέ και σχηματίζουμε «μαλλιά» από κάστανο στην επιφάνεια του κέικ. Αν δεν έχουμε, το απλώνουμε με μια σπάτουλα.
  2. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη, που έχουμε ανακατέψει με το κορν φλάουρ (το άμυλο βοηθάει να μην πανιάσει η άχνη).
  3. Ανοίγουμε τη ζαχαρόπαστα ή την αμυγδαλόπαστα με πλάστη πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και κόβουμε αστέρια με κουπάτ σε σχήμα αστεριού. Με αυτά διακοσμούμε το κέικ, προσθέτοντας επίσης κομμάτια από το γλυκό κουταλιού και λίγη βρώσιμη χρυσόσκονη, αν θέλουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο του Γαστρονόμου με τίτλο «Τα γλυκά των Χριστουγέννων»

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών