Το γνωστό γκιούλμπασι ή γκιούλμπαστι είναι αρνίσιο μπουτάκι με σκόρδα και αλατοπίπερο, αλειμμένο με βούτυρο ή λάδι και τριγυρισμένο με λίγους κύβους κεφαλοτύρι. Το τυλίγουν σε λαδόχαρτο και το ψήνουν στο φούρνο. Τρώγεται κρύο και ζεστό και συνηθίζεται κυρίως στην Πελοπόννησο. Εδώ είναι ένα διαφορετικό παρασκεύασμα με το ίδιο όνομα που προέρχεται από την Αμάσεια. Τη συνταγή μου έδωσε η κυρία Νίτσα Τσοπλακτσόγλου, πρόσφυγας από την Αμάσεια που ζει στην Έδεσσα. Ο συνδυασμός των κρεάτων κάνει το φαγητό πιο νόστιμο και πιο ενδιαφέρον. Μπορείτε να το βγάλετε ως μεζέ για το κρασάκι αλλά και να το σερβίρετε ως κύριο πιάτο οπότε θα το συνοδέψετε με ρύζι ή τηγανητές πατάτες.

10' προετοιμασία
3 ώρες ψήσιμο
Σύνολο: 3 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το γκιούλμπασι με ανάμεικτα κρεατικά, ζητάμε από τον κρεοπώλη να λιανίσει τα κρεατικά, να γίνουν μικρότερα κομμάτια.
  2. Φροντίζουμε να υπάρχουν και μερικά κόκαλα για νοστιμιά.
  3. Τα βάζουμε στη γάστρα και τα αλατοπιπερώνουμε.
  4. Σκορπίζουμε τα τυριά ανάμεσα στο κρέας.
  5. Προσθέτουμε 1 φλιτζ. τσαγιού νερό, κλείνουμε ερμητικά το σκεύος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150° C, μέχρι να μαλακώσουν πολύ όλα τα κρέατα, γύρω στις 3 ώρες.

Μυστικά

*  Μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα των τυριών σύμφωνα με το γούστο σας.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στις συλλεκτικές εκδόσεις «Γυναίκα και Μαγειρική», μια συνεργασία του Γαστρονόμου και του περιοδικού ΓΥΝΑΙΚΑ.

Άρθρα και Συνταγές με Αρνί

Άρθρα και Συνταγές με Κατσίκι

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών