Αξίζει τον κόπο να αναζητήσετε τα παλιά αμύγδαλα, που είναι κάπως μικρά, στρουμπουλά και καταλήγουν σε μυτίτσα. Τα άλλα, μεγάλα και πλακέ, προέρχονται από συστηματικές καλλιέργειες και δεν είναι τόσο νόστιμα. Η συνταγή είναι από την Κύπρο, το φτιάχνουν όμως και σε αρκετά άλλα μέρη.

10' προετοιμασία
15' Παρασκευή
Σύνολο: 25 λεπτά

Υλικά

Βάρος: 2 κιλά

Διαδικασία

  1. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα και τα πικραμύγδαλα (εφόσον βρούμε) σε μπόλικο νερό που κοχλάζει και τα αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά.
  2. Επειτα, τα σουρώνουμε και αφαιρούμε το φλούδι τρίβοντάς το, έτσι ώστε να μείνει μόνο η ψίχα, καθαρή.
  3. Τα βάζουμε λίγα-λίγα στο μούλτι και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
  4. Ρίχνουμε τη ζάχαρη στην κατσαρόλα με 2 ποτήρια νερό (500 γρ.) και το βάζουμε να βράσει.
  5. Οταν αρχίσει να κοχλάζει το σιρόπι, μετράμε περίπου 3-4 λεπτά, ώστε να δέσει, και ρίχνουμε τα τριμμένα αμύγδαλα.
  6. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι και να ξεκολλάει το γλυκό από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Θα πάρει γύρω στα 10-15 λεπτά. Κατά διαστήματα, ανακατεύουμε για να μην καεί.
  7. Προσθέτουμε το ροδόνερο, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, τεύχος 46.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών